Musk je uspio: Veliki porast isporuka Teslinih automobila, dionica obara rekorde

Rekordan broj isporuka automobila te rekordna cijena dionice obilježile su 2019. godinu, a tijekom sljedeće dvije godine počet će prodaja još dva Teslina modela, zbog čega je optimizam u kompaniji u porastu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.01.2020. / 07:43

Elon Musk (Foto: AFP)

Iza Elona Muska još je jedna turbulentna godina tijekom koje je predstavo dva nova Teslina automobila, a nakon što je prošlog tjedna objavljena informacija o prodaji vozila električne kompanije, Musk i svi investitori mogu biti iznimno sretni i optimistični. Cijena dionice dosegla je najveću razinu dosad – dok je sredinom prošle godine bila manja od 180 dolara, s početkom 2020. njena vrijednost iznosi više od 440 dolara.

Slika nije dostupna Musk planira poslati još jedan automobil u svemir i učiniti ga "službenim vozilom Marsa"

Podsjetimo, kada je Musk govorio kako je osigurao sredstva za otkup dionica Tesle s kojom bi kompanija postala privatna, govorio je o cijeni dionice o 420 dolara.

Za razliku od prijašnjih godina i velikih najava oko isporuka Modela koji nisu uspjeli isporučiti na vrijeme, u 2019. nije bilo problema s proizvodnjom i isporukama te su isporučili čak 367.500 automobila, od čega je više od 110 tisuća vozila isporučeno u posljednjem kvartalu prošle godine. Takva brojka u skladu je s ranijim predviđanjima Muska i ekipe, a označava rast od oko 50 posto u odnosu na prodaju vozila iz 2018. kada je prodano manje od 250 tisuća vozila.

Riječ je o fantastičnim brojkama te, naravno, u budućnosti možemo samo očekivati još veću prodaju i još bolje poslovanje – ako sve prođe bez nekih (neočekivanih) problema, naravno. Potražnja za Teslinim automobilima trebala bi se i dalje povećavati jer je Musk predstavio dva nova vozila (Model Y i Cybertruck) koja bi se na cestama trebala pojaviti krajem ove, odnosno sljedeće godine.

Slika nije dostupna Futuristička i neprobojna zvijer agresivnog dizajna: Musk predstavio Cybertruck!

Kako bi ponuda pratila takvu rastuću potražnju, Tesla je otvorio još jednu tvornicu te su prvi automobili iz Gigafactoryja pored Pekinga već isporučeni kupcima krajem prošle godine, a još jednu tvornica trebala bi biti dovršena tijekom 2021.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti