Iza Elona Muska još je jedna turbulentna godina tijekom koje je predstavo dva nova Teslina automobila, a nakon što je prošlog tjedna objavljena informacija o prodaji vozila električne kompanije, Musk i svi investitori mogu biti iznimno sretni i optimistični. Cijena dionice dosegla je najveću razinu dosad – dok je sredinom prošle godine bila manja od 180 dolara, s početkom 2020. njena vrijednost iznosi više od 440 dolara.

Podsjetimo, kada je Musk govorio kako je osigurao sredstva za otkup dionica Tesle s kojom bi kompanija postala privatna, govorio je o cijeni dionice o 420 dolara.

Za razliku od prijašnjih godina i velikih najava oko isporuka Modela koji nisu uspjeli isporučiti na vrijeme, u 2019. nije bilo problema s proizvodnjom i isporukama te su isporučili čak 367.500 automobila, od čega je više od 110 tisuća vozila isporučeno u posljednjem kvartalu prošle godine. Takva brojka u skladu je s ranijim predviđanjima Muska i ekipe, a označava rast od oko 50 posto u odnosu na prodaju vozila iz 2018. kada je prodano manje od 250 tisuća vozila.

Riječ je o fantastičnim brojkama te, naravno, u budućnosti možemo samo očekivati još veću prodaju i još bolje poslovanje – ako sve prođe bez nekih (neočekivanih) problema, naravno. Potražnja za Teslinim automobilima trebala bi se i dalje povećavati jer je Musk predstavio dva nova vozila (Model Y i Cybertruck) koja bi se na cestama trebala pojaviti krajem ove, odnosno sljedeće godine.

Kako bi ponuda pratila takvu rastuću potražnju, Tesla je otvorio još jednu tvornicu te su prvi automobili iz Gigafactoryja pored Pekinga već isporučeni kupcima krajem prošle godine, a još jednu tvornica trebala bi biti dovršena tijekom 2021.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju