Musk kipti od bijesa: Zaprijetio zabranom korištenja Appleovih uređaja u svojim kompanijama

Nakon sinoćnjeg predstavljanja Appleovih noviteta, na svom profilu na platformi X reagirao je Elon Musk.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.06.2024. / 09:56

Elon Musk (Foto: Afp)

Na otvaranju sinoćnje konferenciji posvećene developerima, Apple je predstavio brojne novitete, najveće po pitanju softvera i usluga posljednjih godina. Dok su nove verzije operativnih sustava za telefone, tablete, satove i AppleTV donijele manje-više očekivane novitete, najviše se govorilo o umjetnoj inteligenciji, odnosno kako su to nazvali iz ove kompanije - Apple Intelligence.

Tim Cook i Craig Federighi Umjetna inteligencija u potpunosti mijenja način na koji će se koristiti Appleovi uređaji

Iako Apple nije predstavio nikakve revolucionarne novitete kada je u pitanju AI, način na koji je ova tehnologija integrirana u iPhone, iPad i Macove vjerojatno će zadovoljiti korisnike tih uređaja, jednako kao i integracija ChatGPT-a.

No dok mnogi vlasnici Appleovih uređaja ne mogu dočekati testirati ovu tehnologiju, ipak nisu svi sretni i zadovoljni. Jedan od tih nezadovoljnih je i - Elon Musk. Appleova najava toliko ga je uznemirila da je, vjerovali ili ne, zaprijetio zabranom korištenja Appleovih uređaja u svojim kompanijama. Problematična mu je, naime, suradnja s OpenAI-jem, kompanijom u čijem je osnivanju sudjelovao, ali i koju je naknadno tužio.

U objavi na svojoj platformi X napisao je kako Apple nema pojma u što se upušta te da je suradnja ove dvije kompanije neprihvatljivo kršenje sigurnosti. Smatra kako je apsurdno da ekipa u Appleu nije dovoljno pametna da sama razvije vlastitu umjetnu inteligenciju, no smatraju se sposobnima osigurati da će OpenAI zaštititi sigurnost i privatnost korisnika. Vlasnici Appleovih uređaja moći će putem Sirija pristupiti ChatGPT-u, pri čemu će korisnici morati dati svoje dopuštenje za dijeljenje svojih pitanja s ovim AI alatom. Na ovaj se način može koristiti ChatGPT direktno putem Sirija, bez potrebe otvaranja posebne aplikacije. Musk to smatra, kako je napisao, sr****, te kaže da je Apple trebao zadržati ChatGPT u odvojenoj aplikaciji.

Elon Musk Potres u Tesli: Ako ga dioničari ne motiviraju s 56 milijardi dolara, Elon Musk mogao bi napustiti kompaniju

Osim kritika suradnje, Musk je čak zaprijetio kako će zabraniti korištenje Appleovih uređaja u svojim kompanijama u slučaju integracije OpenAI-a u sam operativni sustav iPhonea, iPad i Macova. Musk je na platformi X odgovorio direktno na objavu Tima Cooka i napisao da će, u slučaju da ne Cook ne zaustavi taj “strašni spyware”, zabraniti Appleove uređaje, a svi koji dolaze u njegove tvrtke morat će ih ostaviti na ulazu. Novinari CNBC-a kontaktirali su Apple te su im iz te tvrtke poručili kako kompanija koristi vlastitu umjetnu inteligenciju, dok je integracija s OpenAi-jem - opcionalna.

Isto su na svom blogu objavili i iz OpenAI-a. U slučaju upita s Appleovih uređaja, oni neće pohranjivati zahtjeve, dok će IP adrese korisnika biti skrivene, a korisnicima koji odluče povezati svoj ChatGPT račun, njihove postavke vezane uz podatke primjenjivat će se prema pravilima ChatGPT-a.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti