iPhone više neće biti isti: Pojam “AI” dobiva potpuno novo značenje

O Appleovim planovima govori se već neko vrijeme, a što su pripremali posljednjih mjeseci trebali bi saznati večeras.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.06.2024. / 09:49

Umjetna inteligencija (Foto: Afp)

Danas bi trebalo početi potpuno novo razdoblje za Apple. Nakon mjeseci glasina i najava, kompanija će u svoje uređaje i softver napokon implementirati umjetnu inteligenciju koja bi trebala dodatno poboljšati način korištenja njihovih uređaja i usluga. Iako Cookova tvrtka razvija vlastitu tehnologiju, u ovom slučaju, prema brojnim inside informacijama, nisu htjeli riskirati, već su se odlučili na provjereno rješenje i suradnju s OpenAI-jem i integraciju generativne AI, odnosno ChatGPT-a u iPhone. Iako će koristiti i neka interno razvijena AI rješenja, glavnina posla trebala bi biti na ChatGPT-u.

Tim Cook Apple želi dominirati internetom sljedeće desetljeće, a evo kako to misle napraviti

S Appleom će AI dobiti novo značenje, objašnjava poznati analitičar Marc Gurman jer će se ova dva slova, u slučaju Cookove kompanije, umjesto artificial intelligence odnositi na - Apple intelligence.

Njihova verzija ove tehnologije i njene implementacije trebala bi se razlikovati u nekim detaljima u odnosu na ono što smo posljednjih godina vidjeli od Microsofta i Googlea, odnosno njegovih proizvoda u koje je integrirana umjetna inteligencija. U Appleovom slučaju, prema Gurmanu, AI opcije uključivat će sve ono što donose chatbotovi generativne umjetne inteligencije, no dodatni fokus će staviti na opcije zanimljive većem broju korisnika i opcije koje oni češće upotrebljavaju u odnosu na tehnologije poput stvaranja fotografija i videa iz tekstualnih uputa.

Među inim, spominje se korištenje ove tehnologija za sažimanje web-stranica pa bi, umjesto čitanja velikih tekstova, AI samo izdvojila najvažnije stvari, a umjetna inteligencija mogla bi korisnicima izdvojiti najvažnije natuknice sa sastanaka te predlagati odgovore u mailovima i porukama, ovisno o kontekstu dopisivanja. Velika, možda i najveća promjena koju bi mogao donijeti Apple Intelligence odnosi se na dugogodišnjeg glasovnog asistenta Siri. Osim što će postati još bolji i napredniji, očekujemo još dublju integraciju Appleova asistenta u sustav i aplikacije. Na krilima umjetne inteligencije Appleovi uređaji prevodit će glasovne zapise, moći će uređivati i poboljšavati snimljene fotografije itd. Još jedna zanimljiva opcija, koju će sigurno mnogi koristiti jest stvaranje prilagođenih smajlića putem AI-a.

Tim Cook Zadovoljstvo u Googleu i Samsungu, a mediji tvrde: Apple je konačno priznao poraz od Androida

Sa svim novim AI opcijama, jasno je kako iPhone, odnosno korištenje Appleovih telefona više neće biti isto te možemo pretpostaviti da će u budućnosti kompanija integrirati sve više opcija baziranih na umjetnoj inteligenciji. Budućnost iPhonea, od klasičnog smartphonea, tako ide u smjeru AI naprednog AI gadgeta.

Pored noviteta vezanih uz umjetnu inteligenciju, na WWDC konferenciji očekujemo i neka klasična poboljšanja operativnih sustava za iPhone i iPadove. Među inim, spominju se nadogradnje kontrolnog centra i aplikacije za postavke, predstavljanje novog menadžera za upravljanje postavkama itd. Konferencija bi trebala biti fokusirana samo na softver te Gurman ne očekuje neke hardverske najave poput novih računala i slično.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti