Zadovoljstvo u Googleu i Samsungu, a mediji tvrde: Apple je konačno priznao poraz od Androida

Na čijoj ste vi strani - Applea ili Googlea, odnosno proizvođača telefona koji koriste Android?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2024. / 15:35

Tim Cook (Foto: Afp)

Još od prvih dana modernih pametnih telefona koji su počeli predstavljanjem iPhonea, a ubrzo nakon toga i prvi mobilnih uređaja s Googleovim operativnim sustavom Android, na ovom se tržištu stvorio duopol. Slično kao i u sportu, mnogi su s vremenom iz različitih razloga stekli naklonost prema određenom operativnom sustavu, dok su prema konkurentskoj mobilnoj platformi prilično kritični i negativno nastrojeni.

Ljubitelji Applea tako će teško zamijeniti svoj iPhone s nekim Androidom, dok dio korisnika pametnih telefona s Androidom na Appleov telefon gledaju kao na precijenjeni uređaj namijenjen pokazivanju u javnosti.

Tim Cook S novom generacijom telefona, iPhone se približava dizajnu iz snova

No kao i kada su brojne druge stvari u pitanju, možemo zaključiti kako se o ukusima ne raspravlja jer i jedan i drugi OS, odnosno iPhone i telefoni s Androidima imaju svoje pluseve i minuse i na korisnicima je da izaberu ono što im najviše odgovara, ovisno o njihovim potrebama.

Ono po čemu je iPhone ranije često bio hvaljen u odnosu na Androide jest sigurnost, kao i vrijeme tijekom kojih je Apple nadograđivao operativni sustav svojih starijih modela. No kako su ovaj tjedan objavili na Digital Trendsu, Apple je sada priznao poraz od Androida.

Apple inače ne objavljuje koliko će dugo njihovi uređaji imati softversku i sigurnosnu podršku, odnosno koliko dugo će objavljivati nadogradnje operativnih sustava i sigurnosne nadogradnje za pojedine modele. Na DT-u naglašavaju kako nadogradnja operativnog sustava i sigurnosne nadogradnje nisu ista stvar te mobilne kompanije općenito pružaju dužu sigurnosnu zaštitu telefona u odnosu na operativne sustave jer, što je hardver stariji, to se na njemu teže mogu pokretati nove opcije koje dolaze s nadogradnjama.

Pod pritiskom britanskih regulatora, iz Applea su nedavno objavili koji je to minimalan period tijekom kojeg će omogućiti sigurnosne nadogradnje za svoje telefone. Za najjači model iz svoje posljednje generacije - iPhone 15 Pro Max, Apple će tako omogućiti minimalno pet godina sigurnosnih nadogradnji. Riječ je o respektabilnom razdoblju i većina korisnika zamijeniti svoje telefone nakon pet godina, no problem je što je to manje u odnosu na konkurenciju. Naime, Samsung i Google na svojim posljednjim generacijama najjačih modela obvezali su se na čak sedam godina sigurnosnih nadogradnji, kao i nadogradnji operativnog sustava.

Apple iPhone 15 Pro Sljedeće godine Apple počinje s prodajom modela iPhone Slim

Ipak, kako će za sedam godina hardver biti prilično zastario, iako će telefoni imati pristup posljednjim verzijama Androida, jasno je kako zbog hardverskih ograničenja ipak neće podržavati baš sve opcije kao i budući modeli. Što se iPhonea tiče, treba naglasiti kako je riječ o minimalno 5 godina sigurnosnih nadogradnji, što znači da bi broj godina tijekom kojih će objavljivati sigurnosne nadogradnje mogao biti i veći. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti