Sprema se nešto veliko: Sljedeći tjedan saznat ćemo plan za dominaciju internetom tijekom sljedećeg desetljeća

Nakon mjeseci različitih nagađanja, u ponedjeljak ćemo napokon saznati službene informacije o novom velikom partnerstvu u tehnološkoj industriji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.06.2024. / 11:15

Tim Cook (Foto: Afp)

Ljubitelji Applea, analitičari, investitori i mediji s velikim nestrpljenjem očekuju Appleovu WWDC konferenciju koja počinje za nekoliko dana. Takvo uzbuđenje obično vlada oko predstavljanja novih proizvoda, poput nove generacije iPhonea ili npr. Visiona Pro, no ovog puta u prvom planu nije hardver, već - umjetna inteligencija.

Očekivanja od konferencije su tako velika da su neki mediji poput Business Insidera komentirali kako će Tim Cook predstaviti plan za dominaciju internetom tijekom sljedećeg desetljeća.

Umjetna inteligencija A što onda slijedi? Opća AI mogla bi biti dostupna već za 2-3 godine

Na BI su tako povukli zanimljivu paralelu između predstavljanja prvog iPhonea, čiji je učinak na cijelo tržište bio zaista revolucionaran i onoga što očekujemo u ponedjeljak, a to je najava suradnje Applea s OpenAI-jem oko korištenja ChatGPT-a u njihovim uređajima i servisima.

Kada je Steve Jobs predstavio prvi iPhone 2007., na konferenciji se pojavio i izvršni direktor Googlea Eric Schmidt. Ova dva tehnološka giganta još su ranije dogovorili partnerstvo oko korištenja Googlea kao defaultne tražilice u pregledniku internetskih stranica Safari koji se koristi na Macovima. To je partnerstvo nastavljeno i s iPhoneom koji je također postao glavna tražilica na Appleovim telefonima, a upravo su iPhone i Google dominirali američkim internetom u desetljeću koje je uslijedilo. Što god su tražili na internetu, koristili su Google, a kako je rasla popularnost iPhonea, sve veći broj njih mrežom je surfao upravo putem Appleova telefona.

Tim Cook (Foto: Afp)

Zajedničku bitku za internet sljedećeg desetljeća, umjesto s Googleom, Apple će, čini se, voditi s OpenAI-jem. Umjetna inteligencija, to je svima jasno, krucijalna je tehnologija budućnosti koja će značajno utjecati ne samo na tehnološko, već na većinu tržišta, kao i na naše živote i Apple ne smije dopustiti da zaostaje za konkurencijom, što je do sada bio slučaj.

OpenAI Još jedan zaposlenik napustio OpenAI i upozorio: Kompanija je fokusirana samo na uspješne proizvode, sigurnost je u drugom planu

Iako službeno još ništa nije poznato, brojni izvori upoznati sa situacijom tvrde kako je suradnja OpenAI-a i Applea gotova stvar. O čemu se konkretno radi saznat ćemo sljedeći ponedjeljak, no već sada je jasno kako će ChatGPT biti implementiran u Appleov mobilni operativni sustav i(li) pojedinačne aplikacije.

Ovo partnerstvo čini se kao win-win za obje tvrtke. Apple će, iako uz dosta kašnjenja, napokon korisnicima pružiti pristup generativnoj umjetnoj inteligenciji na svojim uređajima i to ne samo kroz posebne aplikacije, već kroz implementaciju u iOS i aplikacije, dok će OpenAI dobiti veliki broj novih korisnika njihove tehnologije. Također, Apple će time umiriti i investitore koji su sve nervozniji jer su navikli da je ova tvrtka tržišni i tehnološki lider i posljednjih godina nisu bili u situaciji da, kada su u pitanju neke krucijalne tehnologije, zaostaju za konkurentima.

Kolika je važnost ovog partnerstva najbolje možemo vidjeti po komentaru analitičara iz Wedbusha prema kojima bi konferencija WWDC koja će se održati sljedećeg tjedna mogla biti najznačajniji Appleov događaj u više od deset godina.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti