Umjetna inteligencija u potpunosti mijenja način na koji će se koristiti Appleovi uređaji

Apple je uhvatio priključak s konkurencijom te su večeras prikazali kako će njihova osobna inteligencija promijeniti način na koji koristimo iPhone, iPad i Macove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.06.2024. / 21:32

Tim Cook i Craig Federighi (Foto: Afp)

Na otvaranju konferencije za developere WWDC, Apple je večeras napravio sljedeći veliki korak, korak prema pametnijim uređajima koji će, ne samo dobro razumjeti korisnike, već i poznavati njihovu svakodnevicu i rutinu i sukladno tome komunicirati s njima. Kao što se i najavljivalo svih ovih dana, Tim Cook danas je predstavio Apple Intelligence, osobnu inteligenciju koja je dovoljno snažna, intuitivna, jednostavna za korištenje i duboko integrirana u sustav iPhonea, iPada i Macova, a što je možda i najvažnije, od starta je dizajnirana za maksimalnu privatnost.

Kako je Cook objasnio, dosadašnji AI alati ne poznaju dobro svoje korisnike, dok je njihov pristup potpuno drukčiji i potpuno je personaliziran. Kako je AI sistemski integrirana u iPhone, iPad i Macove, ona se može koristiti unutar brojnih aplikacija, uključujući i neke aplikacije trećih strana, a njihova će se brojka zasigurno brzo povećavati.

U potpunosti poznaje korisnike

AI u medijima, ilustracija Umjetna inteligencija napreduje prebrzo i do kraja desetljeća njezin razvoj čeka velika kriza

Među brojnim predstavljenim mogućnostima ove tehnologije, prvo ćemo spomenuti alat za pisanje koji se može koristiti unutar maila, keynotea, bilješki, Safarija i drugih aplikacija. Nakon što korisnik napiše neki mail ili tekst, može od umjetne inteligencije zatražiti da pregleda i uredi taj tekst. Opcija rewrite tako može dati više prijedloga teksta, a korisnik čak može mijenjati ton tog teksta - npr. da bude napisan prijateljskim tonom, poslovno i slično. Naravno, AI će potražiti i ispraviti gramatičke greške i druge pogreške pri pisanju.

Apple AI (Foto: Apple)

Dostupna je i opcija sažetka teksta koja se također može iskoristiti u brojnim aplikacijama - posebno se zanimljivom čini njeno korištenje u grupnim porukama tako da, umjesto pregleda cijele konverzacije, AI daje pregled samo bitnih stvari, čime vas lišava muke pregledavanja desetaka poruka. Treba spomenuti i opciju pametnog odgovora na mail koja je puno naprednija u odnosu na npr. ono što danas imamo u Gmailu jer odgovori nisu generički, već detaljni i odnose se na konkretan sadržaj u primljenom mailu.

Apple Intelligence primjenjuje se i za stvaranje emojia (mogućnosti su brojne), kao i slika, skica i ilustracija. Jedan od zanimljivih primjera korištenja AI-a prikazan je u situaciji u kojoj je osoba mami slala poruku u kojoj ju je proglasila superjunakom, a AI je u sekundu napravila sliku mame s plaštom - pri čemu je lice mame pošiljatelja poruke prepoznala i povukla iz aplikacije kontakti. Prilično impresivno.

Tijekom predstavljanja svoje “osobne inteligencije”, navedeno je više primjera na koji tehnologija prepoznaje osobni kontekst korisnika - npr. moguće je pitati uređaj da vam prikaže fotografije vaše djece s ljetovanja ili da pokrene podcast koji vam je poslao vaš partner ili partnerica, bez previše detalja i objašnjavanja, a AI će znati i kome se radi i izvršiti tu akciju.

Apple AI (Foto: Apple)

Veliku pažnju Apple je posvetio privatnosti, pogotovo jer je riječ o tehnologiji koja toliko dobro poznaje korisnike. Appleova AI je svjesna podataka, ali ih ne prikuplja. Procesiranje se odvija na samom uređaju, dok je za kompleksnije stvari koriste private cloud s maksimalnom zaštitom privatnosti.

Još pametnija Siri

Veliki korak naprijed s umjetnom inteligencijom napravljen je i sa Siri. Kako se očekivalo i najavljivani, Appleov glasovni asistent sada je još bolji i osobniji i s njim se može prirodnije razgovarati, kao i s ljudima. Siri razumije kontekst razgovora, a za situacije u kojima ne želite govoriti na glas, s njom se može komunicirati i tipkanjem. Siri je također sistemski integrirana i moći će se koristiti za pokretanje brojnih akcija u aplikacijama. Glasovni asistent moći će povezati informacije iz različitih aplikacija i pronalaziti slike, dokumente i slično.

Umjetna inteligencija, ilustracija Koristite li AI alate? Veliko istraživanje iznenadilo i same istraživače

Apple AI (Foto: Apple)

S novim verzijama iOS-a, iPadOS-a i operativnog sustava za Macove nazvanog Sequoia (koji su također večeras predstavljeni), Apple je integrirao i najpoznatiji alat generativne umjetne inteligencije ChatGPT. Njemu se može pristupiti besplatno i bez računa (osim pretplatnika koji će svoj račun moći povezati s ChatGPT-jem i imati pristup većem broju opcija), a mogućnosti su u skladu s onim na što smo navikli s ChatGPT-jem, Geminijem i drugim AI alatima. Korisnici će tako moći upitati Siri za recepte, a ChatGPT će im izdiktirati najbolji recept, moći ćete upitati ovaj alat da vam napiše priču za laku noć za dijete i usput doda slike u priču itd.

Appleova AI bit će dostupna za iOS 18, iPadOS 18 i Sequoiu koje očekujemo u drugoj polovici godine, najvjerojatnije u rujnu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti