Zakonodavci razmatraju načine za ublažavanje opasnosti nove tehnologije koja je doživjela procvat ulaganja i popularnosti kod potrošača nakon izdavanja OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Važno nam je imati suca, rekao je Musk novinarima, dodajući da je regulator potreban kako bi se osiguralo da tvrtke poduzimaju radnje koje su sigurne i u općem interesu javnosti.

Čovjek i umjetna inteligencija, ilustracija Novo predviđanje: Evo koliko će ljudi ostati bez posla zbog AI

Senator iz New Jerseyja Cory Booker pohvalio je raspravu, istaknuvši da su se svi sudionici složili da vlada ima regulatornu ulogu, ali će izrada zakona biti izazov.

Zakonodavci žele zaštitne mjere protiv potencijalno opasnih 'deepfake' videozapisa, uplitanja u izbore i napada na kritičnu infrastrukturu.

Danas započinjemo ogroman, složen i vitalan pothvat: izgradnja temelja za nadstranačku politiku umjetne inteligencije koju Kongres može usvojiti, rekao je u uvodnom obraćanju čelnik demokrata u američkom Senatu Chuck Schumer.

Kongres mora igrati ulogu jer bez Kongresa nećemo maksimizirati dobrobiti umjetne inteligencije niti minimizirati rizike, dodao je.

Na sastanku su, između ostalih, bili čelnik Nvidie Jensen Huang, čelnik Microsofta Satya Nadella, IBM-a Arvind Krishna, bivši šef Microsofta Bill Gates i dr.

Fake news Kinezi se uz pomoć umjetne inteligencije “pripremaju” za nadolazeće američke izbore

Schumer, koji je s Muskom razgovarao o umjetnoj inteligenciji u travnju, rekao je da će sudionici razgovarati "o tome zašto Kongres mora djelovati, koja pitanja postaviti i kako izgraditi konsenzus za sigurnu inovaciju".

Musk i drugi čelnici tehnoloških kompanija te stručnjaci za umjetnu inteligenciju pozvali su ožujku na šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava umjetne inteligencije naprednijih od OpenAI-eva GPT-4 zbog potencijalnih rizika za društvo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju