Musk kreće Rimčevim stopama i priprema električni bicikl?

Ovo je bila najgora godina moje cijele karijere. Osjećam se kao da sam ostario pet godina, rekao je Musk.

Martina Čizmić | 03.11.2018. / 11:45

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tesla bi u budućnosti, uz različite modele automobila i kamiona, mogla proizvoditi i električne bicikle. Ali ne i električne romobile.

Električni bicikl, mislim da bismo mogli napraviti električni bicikl. Ali ne romobil. Neki ljudi u studiju su željeli napraviti električni romobil, ali rekao sam ne. Nedostaje mu digniteta, rekao je u intervjuu za Recode, šef Tesle, Elon Musk.

Kad bi se u Tesli mogli pozabaviti električnim biciklom za sad nije poznato. No, Musk je zato dao uvid u to što se sve događalo u Tesli tijekom ove, burne, 2018. godine.

Učiniti automobilsku kompanija uspješnom je nevjerojatno teško. Bilo je mnogo pokušaja da se izgradi automobilska kompanija i mnogi su propali, čak i oni koji su imali brojne kupce, zastupnike, servisere i koji su potrošlili svoj kapital na izgradnju tvornica, poput GM-a i Chryslera. I svejedno su bankrotirali tijekom posljednje recesije, rekao je Musk i nastavio: Kao startup, automobilska kompanija, mnogo je teže uspjeti nego ako si već dobro poznati brand. Pravi je apsurd što je Tesla živa. Apsurd!, smatra Musk.

Priznao je kako su događaji ove godine ostavili traga na njemu, tvrtki i radnicima.

Ovo je bila najgora godina moje cijele karijere. Osjećam se kao da sam ostario pet godina, rekao je Musk, ali i otkrio što ga je najviše mučilo.

Morali smo ispraviti greške u proizvodnom sustavu Modela 3, a bilo ih je mnogo. Svi su morali uskočiti, svi su pomogli, čitav tim, istaknuo je Musk.

Po prvi je put Tesla profitabilna kompanija pa je bilo logično upitati što je dalje u planu.

Volio bih napraviti supersonični električni zrakoplov koji bi mogao uzlijetati i slijetati vertikalno. To bi bilo zanimljivo napraviti u nekom trenutku, no glava bi mi eksplodirala da pokušam to napraviti sad. Iako o tome razmišljam proteklih devet godina, otkrio je Musk.

No, kad je počeo realno razmišljati ipak je otkrio neke planove za Teslu.

Dakle, imamo Model Y, kompaktni, srednje veliki SUV. Tesla Semi, koji će imati veliki pozitivan efekt. Radi se o kamionu za teške terete. Imamo i novu generaciju Roadstera koji će biti najbrži sportski automobil po svom mjerilima. Brže ubrzanje, veća brzina, bolje upravljanje. Cilj nam je pokazati s Tesla Roadsterom da električni automobil može biti izvrstan sportski automobil o svim mjerilima. A onda je tu i pickup kamionet, zbog kojeg sam osobno najviše uzbuđen. Ne mogu vam otkrivati detalje ali će biti zaista futuristički, poput pickupa iz "Blade Runnera", zagonetan je Musk.

Na kraju je ipak priznao kako postoje stvari na koje baš i nije ponosan, a koje je učinio ove godine. Prije svega, to su neki tvitovi koje je objavio.

Vjerojatno ne bih tvitao neke stvari koje sam tvitao. To baš i nije bilo mudro. I vjerojatno ne bih ušao u neke svađe na internetu u koje sam ušao. Vjerojatno ne bih trebao napadati novinare, rekao je na kraju Musk i priznao kako bi se nekima od njih trebao ispričati. Ali samo nekima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti