Musk se posvađao s američkim regulatorom: S vašim pravilima, čovječanstvo nikad neće doći do Marsa

Musk je jasno rekao što misli o FAA, koja u konačnici odlučuje smije li njegova tvrtka SpaceX i kad testirati i lansirati svoje rakete.

Martina Čizmić | 29.01.2021. / 09:10

Starship (Foto: SpaceX)

Muskova tvrtka SpaceX posljednjih je mjeseci intenzivirala svoje testove rakete osmišljene za put na Mjesec i Mars. Starship raketa, koja podsjeća na veliki srebrni metak, a od milja mu tepaju i "ekspres lonac" do sad je napravila nekoliko uspješnih, ali i nekoliko neuspješnih testova i "skokova".

I baš dok su se spremali napraviti još jedno testiranje, kojim bi raketa poletila nekoliko stotina metara u zrak i potom se lagano spustila na Zemlju, stigla je obavijest od američke Federalne agencije za avijaciju (FAA) koja im zabranjuje testiranje "zbog sigurnosnih pitanja".

Slika nije dostupna Novi vatromet u SpaceX-u: Prototip Starshipa eksplodirao pri slijetanju nakon testnog leta

Slika nije dostupna Još jedan propali pokušaj: Pogledajte spektakularnu eksploziju Muskove letjelice Starship

To se nije svidjelo Elonu Musku koji se odmah obrušio na FAA i javno rekao što misli o njihovim pravilima.

Za razliku od svog odjela za zrakoplovstvo, FAA-ov odjel za svemir ima u potpunosti krivu regulatornu strukturu, napisao je Musk na Twitteru.

 

 

Dodao je kako su pravila osmišljena za tek nekolicinu lansiranja svake godine i to sa vladinih lansirnih rampi.

U takvim uvjetima, čovječanstvo nikad neće doći do Marsa, napisao je Musk.

Uz to što je Musk jasno rekao što misli o FAA, koja u konačnici odlučuje smije li njegova tvrtka SpaceX i kad testirati i lansirati svoje rakete, čini se kako je proradio i prkos u SpaceX-u.

Naime, iako su znali da ne smiju odraditi testni let, ipak su nastavili s punjenjem rakete gorivom te odradili sve korake koji su potrebni prije samog testiranja. Čak se činilo i kako će obaviti sam test, unatoč zabrani, no na kraju su od toga odustali.

Slika nije dostupna Još jedan uspjeh za Muska: Dokazao je da njegov "ekspres-lonac" može letjeti

Da su se oglušili od odredbu FAA, to bi za SpaceX i Muska bilo izuzetno opasno. Osim što bi mogli imati pravne posljedice, bilo kakvo buduće odobrenje testiranja i lansiranja moglo biti biti dovedeno u pitanje.

Ovako, čini se, lansiranje Starshipa nije u potpunosti propalo i moglo bi se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. To su istaknuli i iz FAA koji su u službenoj objavi napisali kako rade sa SpaceX-om na rješavanju sigurnosnih pitanja prije davanja odobrenja za sljedeći test. Kad bi on bio? Nitko trenutno ne može reći.

Da se pita Muska, to bi bilo odmah. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti