Musk upozorava da ljudskoj civilizaciji prijeti urušavanje: "Između nestanka uz prasak ili cviljenje, trend pokazuje..."

Šef Tesle i SpaceX-a Elon Musk zabrinut je zbog mogućeg zaustavljanja rasta ljudske populacije na Zemlji toliko da je to nazvao potencijalno najvećim rizikom za budućnost ljudske civilizacije.

Branimir Vorša | 29.07.2021. / 11:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stanje američke populacije takvo je da je prema izvješću Wall Street Journala (WSJ) rast jednostavno stao. To izvješće pročitao je i američki milijarder Elon Musk, koji je poveznicu na taj članak prenio i u statusu objavljenom na Twitteru.

Urušavanje populacije potencijalno predstavlja najveći rizik budućnosti čovječanstva, napisao je Musk u statusu na svojoj omiljenoj društvenoj mreži te se tako pridružio mnoštvu onih koji sve više upozoravaju da prekid rasta novorođenih može značiti propast za svijet.

Prema navedenom izvješću WSJ-a, procjene govore da je američko stanovništvo od srpnja 2019. do srpnja 2020. godine raslo tek za 0,35 posto. To je najmanji rast američkog stanovništva dosad zabilježen, a za to je uvelike zaslužna i panedmija novog koronavirusa.

Međutim, ako se to nastavi, to se neće nimalo dobro odraziti na američku, a time i svjetsku ekonomiju, odnosno ekonomski rast.

Smanjenje radne snage moglo bi s vremenom dovesti SAD u stanje ekonomskih previranja, upozorio je WSJ, s rizikom od rasta inflacije i stagnacije.

"Dovedimo život na Mars!"

Musk smatra da je stagnacija rasta populacije problem koji bi mogao krajnje otežati mogućnost čovječanstvu da postane interplanetarna civilizacija, što je jedan od Muskovih životnih ciljeva.

Mars ima veliku potrebu za ljudima, s obzirom na to da je tamošnja populacija trenutačno na nuli. Ljudi su skrbnici za druge oblike života na Zemlji. Dovedimo život na Mars!, poručio je ranije u srpnju Musk.

S obzirom na to da globalno gledano žene rađaju sve manje djece, Musk je izrazio zabrinutost da bi se sama ljudska civilizacija mogla s vremenom urušiti.

Između toga da bi civilizacija mogla skončati uz prasak ili cviljenje, trend pokazuje tendenciju prema potonjem, poručio je Musk putem Twittera.

Izvor: The Byte

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti