SpaceX i NASA kreću u istraživanje svemirskog kamena koji vrijedi 130.000 puta više od čitave ljudske industrije na Zemlji

Misija koja je zeleno svjetlo dobila još 2017. trebala bi krenuti 2022. kad je planirano lansiranje rakete Falcon Heavy. Istraživat će se sastav i povijesti asteroida, eksperimetnalna laserska tehnologija za komunikaciju na velikim udaljenostima te Marsova atmosfera i binarni asteroidi.

M. R. | 01.03.2020. / 17:15

Galerija

Tvrtka Elona Muska SpaceX potpisala je s NASA-om ugovor vrijedan 117 milijuna dolara za istraživanje metalnog asteroida između Marsa i Jupitera. Asteroid 16 Psyche, promjera 201 kilometar, koji se sastoji uglavnom od željeza i nikla vrijedi 130.000 puta više od ukupne vrijednosti industrije na Zemlji.

Raketu Falcon Heavy trebali bi lansirati 2022. godine iz Floride, a osim sastava i povijesti asteroida, tijekom misije testirat će se eksperimetnalna laserska tehnologija za komunikaciju na velikim udaljenostima te Marsova atmosfera i binarni asteroidi.

Ova misija zeleno svjetlo dobila je još 2017. godine u sklopu NASA-inog programa Discovery u kojem je i teleskop Kepler.

Znanstvenici pretpostavljaju da je 16 Psyche protoplanet što znači da bi jednog dana mogao biti jezgra novog planeta. Zbog toga im je ovaj asteroid jako zanimljiv jer žele proučiti rano nastajanje planeta, a mogli bi sanzati i nešto više o našoj jezgri na Zemlji koja se također, vjeruje se, sastoji od željeza, piše SputnikNews.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti