Muskov xAI prikupio 6 milijardi dolara i sada može žestoko napasti konkurenciju

Osiguravši više milijardi dolara, Muskov xAI namjerava značajno nadograditi Grok AI i izboriti se za svoje mjesto na brzo razvijajućem tržištu umjetne inteligencije.

Branimir Vorša | 28.05.2024. / 11:32

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Tvrtka xAI koju je u ljeto 2023. godine osnovao Elon Musk sada je osigurala 6 milijardi dolara financiranja. Taj značajan kapital pomoći će u lansiranju njihovih prvih proizvoda, poboljšanju infrastrukture i unapređenju budućih tehnologija.

xAI je nedavno predstavio Grok AI, alternativu OpenAI-jevom ChatGPT-u, koji je dostupan isključivo X Premium pretplatnicima na platformi X, nekadašnjem Twitteru. U navedenom financiranju doprinos je primjerice dao i princ Saudijske Arabije Al Waleed bin Talal. Prethodno je xAI nastojao prikupiti do milijardu dolara u kapitalu, ali Musk je odbacio izvješće u kojem se tvrdilo da je cilj bio 6 milijardi dolara.

Nvidijine Blackwell B200 AI grafičke kartice, neophodne za razvoj umjetne inteligencije, kreću se od 30.000 do 40.000 dolara po komadu. Prošlog tjedna The Information je izvijestio da će xAI trebati čak 100.000 Nvidijinih trenutnih H100 čipova za superračunalo kako bi poboljšao svoj Grok AI chatbot. Musk je navodno rekao investitorima da se novi podatkovni centar planira pokrenuti do jeseni 2025. godine.

Elon Musk Musk otkrio zašto SpaceX uopće ne koristi umjetnu inteligenciju u svojim svemirskim pothvatima

Utrka za AI tehnologijom, čipovima i talentom je skup sport. Velike tehnološke tvrtke uložile su milijarde u Ai startupe poput Anthropica. Istovremeno, tvrtke poput Googlea, Applea, Amazona, Microsofta i Mete uvelike ulažu u svoje AI inicijative. Microsoft, na primjer, ima multimilijardersko partnerstvo s OpenAI-jem, čiji izvršni direktor Sam Altman traži značajna sredstva za obnovu globalne industrije čipova.

Musk, jedan od osnivača OpenAI-ja, tuži tu tvrtku te ih istovremeno optužuje da su odstupili od svoje misije za dobrobit čovječanstva. Nedavno smo izvijestili i o tome da EU nije zadovoljna OpenAI-jevim izmjenama ChatGPT-a koje su trebale povećati točnost njegovih podataka.

Musk je naglasio svoju sklonost "izrade proizvoda izvan Tesle" kad je riječ o umjetnoj inteligenciji i robotici, osim ako mu se ne da više kontrole unutar kompanije.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti