Musk otkrio zašto SpaceX uopće ne koristi umjetnu inteligenciju u svojim svemirskim pothvatima

Musk je istovremeno gorući zagovornik umjetne inteligencije, ali i onaj koji poziva na velik oprez u njezinom razvoju. Međutim, kad je riječ istraživanju svemira, Musk umjetnu inteligenciju uopće ni nema na radaru.

Branimir Vorša | 07.05.2024. / 15:35

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Šef SpaceX-a Elon Musk nedavno je na 27. godišnjoj globalnoj konferenciji američkog Instituta Milken govorio o budućnosti umjetne inteligencije i istraživanja svemira. Usred brojnih upita, Muskov je dijalog prešao u razgovor o umjetnoj inteligenciji i njezinom potencijalu da oblikuje ljudsku civilizaciju. Gorljivo je zagovarao umjetnu inteligenciju koja "traži istinu", onu koja bi mogla poslužiti kao svjetionik, vodeći čovječanstvo prema prosvjetljenju.

Elon Musk Treba li nas Muskov komentar zabrinuti? Evo kada očekuje da će AI postati pametniji od najpametnije osobe na svijetu

Međutim, kada su ga ispitivali o sinergiji između umjetne inteligencije i istraživanja svemira, činilo se da je Muskov entuzijazam splasnuo. Kao odgovor na upit financijera Michaela Milkena o potencijalu umjetne inteligencije da ubrza svemirska istraživanja, Musk je priznao iznenađujući nedostatak primjene umjetne inteligencije u pothvatima SpaceX-a.

Čudno je mislim da je istraživanje svemira jedno od područja gdje se gotovo uopće ne koristi AI. Dakle, SpaceX u osnovi ne koristi umjetnu inteligenciju, Starlink ne koristi umjetnu inteligenciju. Nisam protiv njezine upotrebe, ali nismo vidjeli nikakvu korist za njezinu uporabu, priznao je Musk.

No unatoč mlakom prijamu umjetne inteligencije u istraživanju svemira, Muskov poduzetnički žar i dalje plamti. Kroz svoj startup, xAI, on grabi naprijed, s namjerom da iskoristi umjetnu inteligenciju za pomicanje ljudskih znanstvenih otkrića u neistražena područja. Unatoč njegovim rezervama prema učinkovitosti AI-a u svemiru, Muskova nepokolebljiva predanost potencijalu umjetne inteligencije ostaje prisutna.

Iako Musk integrira umjetnu inteligenciju u razne projekte u svom djelokrugu, uključujući platformu X (Grok AI chatbot) i revolucionarne inovacije u Tesli, on je isto tako i svjestan nazirućih mračnijih implikacija umjetne inteligencije. Priznajući dvostruku prirodu oštrice umjetne inteligencije, Musk izražava veliku zabrinutost zbog širenja dezinformacija i spektra raširene automatizacije poslova.

Umjetna inteligencija Predviđanja stručnjaka: Evo što možemo očekivati od umjetne inteligencije u 2024.

Mislim da postoji neka šansa da će to dokrajčiti čovječanstvo. Vjerojatno se slažem s Geoffom Hintonom da se radi o 10 ili 20 posto ili tako nešto, rekao je Musk. Unatoč priznavanju potencijalnih egzistencijalnih rizika, Musk ostaje nepokolebljivi zagovornik prihvaćanja prilika koje AI predstavlja. Mislim da vjerojatni pozitivni scenarij nadmašuje negativni scenarij, ističe Musk.

Dok se diskurs o umjetnoj inteligenciji i njezinim implikacijama za čovječanstvo nastavlja razvijati, Musk stoji i kao vjesnik tehnološkog napretka, ali i kao stražar, oprezan protiv nadirućih sjena potencijalnih opasnosti koje predstavlja razvoj umjetne inteligencije.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti