Treba li nas Muskov komentar zabrinuti? Evo kada očekuje da će AI postati pametniji od najpametnije osobe na svijetu

Napredak umjetne inteligencije ne može se zaustaviti, no i na ovom tržištu postoje određeni izazovi koji bi mogli usporiti razvoj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2024. / 11:13

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Kada su proteklog desetljeća futurolozi govorili o trenutku u kojem će računala, odnosno umjetna inteligencija premašiti ljudsku inteligenciju, najčešće su spominjali sredinu četrdesetih godina ovog stoljeća kao razdoblje kada bi se takva revolucionarna promjena mogla dogoditi. No razvoj ove tehnologije u posljednje vrijeme premašio je sva očekivanja i iznenadio i najveće optimiste, čime je pomaknuta i granica kada bi AI mogao postati pametniji od ljudi.

  Umjetna inteligencija Predviđanja stručnjaka: Evo što možemo očekivati od umjetne inteligencije u 2024.

U posljednje vrijeme sve češće čujemo nagađanja kako će to biti već tijekom ovog desetljeća, a prema novom predviđanju Elona Muska, od tog trenutka udaljeni smo samo godinu-dvije.

Izvršni direktor Tesle, koji upravlja i s još nekoliko kompanija, uključujući i AI startup Grok, tijekom intervjua s izvršnim direktorom jednog norveškog fonda Nicolaiom Tangenom na njegovoj platformi X, govorio je o napretku umjetne inteligencije i njegovim očekivanjima za budućnost. Ako definiramo generalnu umjetnu inteligenciju kao pametniju od najpametnije čovjeka, mislim da će to vjerojatno biti sljedeće godine, odnosno unutar dvije godine, komentirao je Musk.

Što će se dogoditi u trenutku kada AI postane pametniji od ljudi, nije poznato, a neki strahuju od scenarija poput onog iz Terminatora i drugih SF filmova u kojima se tehnologija okrenula protiv ljudi i pokušala uništiti čovječanstvo. Nadamo se kako će takvi scenariji ostati samo na filmovima, iako su ranije neki stručnjaci izrazili zabrinutost oko tako velikog napretka tehnologije.

Izazovi pri treniranju AI

Što se treniranja njegove umjetne inteligencije tiče, Musk je rekao kako cijeli proces koči nedostatak naprednih čipova - za model Grok 2 koristili su oko 20 tisuća Nvidijinih H100 grafičkih čipova, dok će za treniranje sljedećeg modela (Grok 3, ali i naknadnih) biti potrebno čak 100 tisuća takvih čipova. Osim nedostatka čipova, kao još jedan problem treniranja i razvoja umjetne inteligencije spomenuo je i opskrbu električnom energijom, što bi trebali biti od najveće važnosti tijekom sljedećih godinu-dvije.

  Elon Musk Još jedan igrač na AI terenu: Musk dao malen uvid u novi model umjetne inteligencije nazvan - Grok

Elon Musk je osnovao Grok prošle godine kao konkurenta OpenAI-u, u čijem je osnivanju sudjelovao i koji je nedavno tužio jer su odustali od prvotne misije koja je trebala biti pomaganje čovječanstvu, a ne razvoj AI-a u svrhu profita.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti