Na Bidenov zahtjev i uz NASA-in blagoslov: Ovalni ured krasi kamen s Mjeseca star 3,9 milijardi godina

Ured novog američkog predsjednika Joea Bidena krasi i jedan posve novi ukras, zahvaljujući NASA-i.

Branimir Vorša | 22.01.2021. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na zahtjev nove administracije američkog predsjendika Joea Bidena, NASA je posudila uzorak stijene s Mjeseca koju su američki astronauti otamo donijeli još 1972. godine. Novi Bidenov ukras stigao je iz NASA-inog Svemirskog centra Jonhnson u Houstonu, a bio je izložen u Ovalnom uredu već na sam dan inauguracije.

Posudba je simbolično priznanje ambicijama i postignućima prethodnih generacija, kao i znak potpore trenutnim američkim nastojanjima prema Mjesecu i Marsu, piše na NASA-inim web stranicama.

Komad stijene s Mjeseca nalazi se u zaštitnoj kutiji, na kojoj je i plaketa koja objašnjava njegovu povijest.

Američki astronauti taj su komad stijene donijeli na Zemlju u sklopu posljednje američke misije na Mjesec Apollo 17, odnosno 1972. godine.

Astronauti Ronald Evans, Harrison Scmitt i Eugene Cernan, odnosno posljednji ljudi koji su stupili na Mjesec, otkinuli su ovaj uzorak iz velike gromade s dna Sjevernog masiva u dolini Taurus-Littrow, tri kilometra od lunarnog modula, podsjeća NASA na svojim web stranicama.

Uzorak je težak 332 grama i star 3,9 milijardi godina te je formiran tijekom posljednjeg velikog udara na Mjesecu iza kojeg je ostao krater Ibrium, koji ima promjer od 1145 kilometara.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti