Na današnji dan 1895. godine Wilhelm Röntgen otkiro je X zrake

U modificiranoj Crookesovoj cijevi Wilhelm Conrad Röntgen 1895. godine otkrio je nevidljive zrake koje izazivaju fluorescenciju, prolaze kroz materiju, te se ne otklanjaju u magnetskom polju.

Zimo Zimo Zimo | 08.11.2011. / 20:08

Na današnji dan 1895. godine Wilhelm Röntgen otkiro je X zrake

U modificiranoj Crookesovoj cijevi Wilhelm Conrad Röntgen 1895. godine otkrio je nevidljive zrake koje izazivaju fluorescenciju, prolaze kroz materiju, te se ne otklanjaju u magnetskom polju.

Naravno riječ je o rentgenskim zrakama poznatim i kao X-zrake. Kasnije se pokazalo kako je te zrake u svojim pokusima već prije uočio Nikola Tesla, a kojih ih je proizveo djelovanjem električnog polja visoke frekvencije, no Röntgen je taj koji ih je prvi istražio, primijenio i shvatio njihovu prirodu.

X-zrake danas se primjenjuju u medicinskoj radiologiji i radiografiji, računalno tomografiji ili skraćeno CT, fluoroskopiji, radioterapiji i ostalom, no samo rendgensko zračenje ima i štetnu stranu pa su tako prvi liječnici koji su primjenjivali ove nove metode oboljeli od njegovih posljedica.

Sve o povijesti Rendgena možete pročitati na Wikipediji, a Life magazin objavio je pedesetak rentgenskih slika koje svakako treba pogledati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti