Iz japanske kompanije Asahi Power Service stiže zanimljivo rješenje za sve one koji (po kiši) ne vole nositi kišobrane – najavili su koncept letećeg kišobrana koji će letjeti iznad glave osobe koja ga, dakle, neće morati držati i moći će imati obje ruke slobodne, a zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, kišobran će poslušno slijediti osobu i brinuti se da ne pokisne.

Na mreži su objavljene informacije o dva prototipa letećih kišobrana na kojima ova kompanija radi – prvi prototip uključuje dron DJI Mavic Pro na koji je postavljen gornji dio kišobrana i nema drške, no u ovom slučaju bespilotna letjelica i njezini propeleri čine se preblizu glavi i preopasni – iako bi se do konačnog modela trebali nalaziti u "kavezu" kako ne bi mogli ozlijediti nikoga.

Također, ovaj dron trebao bi biti dovoljno snažan kako bi držao kišobran iznad glave i u slučaju vjetra jer bi ga malo jači zapuh mogao otpuhati.

Drugi prototip predstavljen je prošle godine te izgleda kao klasični kišobran s drškom, no iznad njega nalaze se četiri mala propelera koja ga održavaju iznad glave vlasnika.

S obzirom na pravila korištenja dronova na javnim prostorima, ovakvi leteći kišobrani, barem trenutačno, neće se smjeti koristiti na javnim prostorima i ulicama, no u Asahi Power Serviceu vjeruju kako bi mogli biti zanimljivi npr. igračima golfa koji bi, dok im dron leti i bruji iznad glave, mogli koristiti obje ruke za držanje palice i udaranje loptice.

Baterija drona na letećem kišobranu trenutno može izdržati oko 20 minuta rada – do sljedeće godine njezina bi se autonomnija mogla povećati na oko jedan sat (kišobran je sada težak 5 kilograma, no u kompaniji žele smanjiti njegovu težinu na 1 kilogram), a cijena kišobrana kada se pojavi u prodaji iznosit će oko 275 dolara.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju