Na nebu iznad Hrvatske pojavio se zeleni komet, uskoro će biti najsjajniji: ''Sad ćete ga vidjeti i vjerojatno više nikad''

Na nebu iznad Hrvatske pojavio se zeleni komet. Još nije zasjao u punom sjaju, no šanse da ćemo ga opet vidjeti gotovo ne postoje. Zašto je komet zelen i po čemu je poseban, doznajte u priči reporterke Dnevnika Nove TV Željke Škreblin.

DNEVNIK.hr | 31.01.2023. / 23:44

Galerija

Vidljiv je već danima, približava se Zemlji, a uskoro će biti najsjajniji. Zeleni komet približit će se Zemlji na udaljenost od otprilike 42 milijuna kilometara.

Komet se promatrao i u Zvjezdarnici u Višnjanu, čiji voditelj i svjetski priznati astronom Korado Korlević objašnjava: Kometa imamo 200 godišnje. Ovaj je poseban po tome što je sjajan, ali mi kometa imamo 200 godišnje u bliskom prolazu i kad budu napravljeni teleskopi koji mogu i manje vidjeti, onda ćemo ih vidjeti tisuće godišnje.

Iako je promjera tek jednog kilometra, za njega neće biti potreban teleskop. Samo pogledajte desno od zvijezde Sjevernjače. Zato smo upozorili građane da tko želi ovih dana pogledati komet može to učiniti manjim dvogledom ako se makne od javne rasvjete, istaknuo je Dorian Božićević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Uvjeti u Hrvatskoj ovih dana nisu najbolji zbog svjetlosti Mjeseca pa bi se komet kod nas najbolje moglo vidjeti 10. veljače, kad će Mjesec kasnije izaći. Ipak, ne u boji koju bismo zbog njegova imena očekivali.

Bit će vidljiv kroz manji dvogled kao jedna okrugla izmaglica. Nemojte očekivati da ćete vidjeti zelenu boju, nego ćete to vidjeti u svim nijansama sive, objasnio je Božičević.

U mraku naše oko ne može razaznati njegovu zelenu boju, a specifične je boje zbog svojeg kemijskog sastava.

Otkrili su ga lani, a možda ga više nikad nećemo vidjeti, upozorava Božičević: Sad ste ga vidjeli i više ga vjerojatno nikad nećete vidjeti s obzirom da nema eliptičnu putanju da će se on vraćati oko Sunca, nego ima paraboličnu putanju, to je vrlo vjerojatno da će izletjeti van iz Sunčeva sustava.

Njegov prolazak mogao bi pružiti i naznake o formiranju Sunčeva sustava.

Komet C/2022 E3 (ZTF) Nebeski spektakl: Komet koji se vraća nakon 50 tisuća godina moći će se vidjeti i sa Zemlje

Slika nije dostupna Jedan od najbližih susreta s nebeskim tijelima: Asteroid 2023 BU sinoć je prošao jako blizu Zemlje

Stvari koje se nalaze u atmosferi naše Zemlje poput vode, ugljičnog dioksida, ugljičnog monoksida, metana. Tražit ćemo te otiske prstiju u ovom kometu i moći ćemo proučavati stvari koje dosad nismo mogli vidjeti, objasnila je astronomkinja Stefanie Milam.

Ako ne želite propustiti priliku koja se pruža jednom u životu, sljedećih dana čim padne sumrak pogled podignite prema nebu

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti