Na putu prema bilijun dolara: Ovo će biti veliki Appleov hit!

Steve Wozniak, koji je Samsungov pametni sat nazvao 'bezvrijednim', uvjeren je da će Appleov sat biti veliki prodajni hit

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.02.2015. / 10:10

Na putu prema bilijun dolara: Ovo će biti veliki Appleov hit!

Predstavljanje Appleovog sata u rujnu prošle godine ipak nije izazvalo oduševljenje poput npr. predstavljanja prvog modela njihovog telefona. Ljubitelji ove kompanije, analitičari i novinari ipak su očekivali nešto više od Apple Watcha te će biti iznimno zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za ovim gadgetom kada napokon krene njegova prodaja za oko dva mjeseca. No, ako je vjerovati jednom od osnivača ove kompanije, legendarnom Steveu Wozniaku, Tim Cook i ekipa ne trebaju biti zabrinuti oko prodaje Appleovog sata te on vjeruje kako će trenutni korisnici Appleovih uređaja navaliti na ovaj pametni sat tako da već u početku mogu računati na prodaju milijuna primjeraka smartwatcha. U intervjuu za BBC Wozniak je rekao kako Apple jednostavno radi proizvode koji su 'zabavniji od drugih' te je za njihov pametni sat rekao kako je ovaj gadget poput 'malog umjetničkog djela'. Inače, Woz do sada nije bio previše oduševljen s pametnim satovima te je Samsungov Galaxy Gear sat opisao kao 'bezvrijedan' – pri čemu treba napomenuti da on nije zagriženi Appleovac, već je prije koristio i pohvalio brojne Androide.

Ako se Apple Watch zaista pokaže prodajnim hitom, to bi mogao biti još jedan korak ove kompanije prema tržišnoj vrijednosti od nevjerojatnih bilijun dolara (nedavno je vrijednost kompanije premašila 700 milijardi). Trenutno je najveći problem ovog sata baterija, odnosno njeno kratko trajanje (nagađa se da će trajati samo 3-5 sati intenzivnijeg rada) tako da će korisnici morati puniti bateriju svaku noć. Također, jedan od budućih problema na tržištu pametnih satova mogla bi biti činjenica da, za razliku od telefona, korisnici vjerojatno neće kupovati nove satove svake godinu ili dvije, već će isti model koristiti dugo godina tako da bi nakon početnog velikog rasta prodaje, moglo doći do stagnacije na tržištu – slično kao i na tržištu tableta. Što se Applea tiče, ova kompanija već priprema i neke nove proizvode te u posljednje vrijeme mrežom kruže glasine kako trenutno rade na razvoju električnog automobila, a dugo se vremena piše i o pametnom televizoru na kojem rade.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti