Na udaru kritika: Roditelji znaju koliko je teško raditi od kuće s malom djecom, no dio kolega nema razumijevanja za njih

Dio kompanija izlazi u susret zaposlenicima s djecom koji rade od kuće, no ne odobravaju svi povlastice koje imaju te ih se proziva za neučinkovitost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2020. / 11:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na pandemiju koronavirusa nitko na svijetu nije bio spreman. Prošlo je vrlo malo vremena od izbijanja bolesti za koju je Zapad smatrao da je isključivo kineska do trenutka kada je COVID-19 pokucao i na naša vrata. U nekoliko tjedana cijeli se svijet promijenio te su ljudi, institucije i kompanije iznimno brzo morali pronaći učinkovit način rada u tom novom normalnom, odnosno nenormalnom. Za kompanije koje su to mogle to je značilo samo jednu stvar - rad od kuće.

Slika nije dostupna Rad od kuće nije dobro utjecao na karijere žena, dok je s muškarcima situacija potpuno drukčija

To iskustvo ipak nije bilo svima isto, a najgore su prošli roditelji s vrtićkom djecom i školarcima koji su se, pored posla, morali brinuti za djecu, s njima pratiti nastavu, raditi zadatke i slično. Jasno je kako je nemoguće u potpunosti se posvetiti svemu tome i biti maksimalno učinkovit i produktivan. Neke su kompanije zato zaposlenicima omogućile fleksibilno radno vrijeme, druge su im omogućile preskakanje manje važnih sastanaka i različite druge povlastice.

Dok se na početku činilo kako će to biti kratkotrajno rješenje, polako ulazimo u jesen i počinje nova školska godina, no diljem svijeta i dalje mnogi zaposlenici rade od kuće te dio njih neće poslati djecu u školu i vrtiće, već će nastavu pratiti online. Također, jasno je kako se mogu očekivati i brojne samoizolacije djece koja se zaraze u vrtićima i školama, pa će roditelji ta minimalno dva tjedna raditi od kuće u društvu svojih mališana. To znači da će i dalje biti rastrgani između poslovnih i privatnih obveza, zbog čega će dijelu njih poslodavci i dalje izlaziti u susret i omogućavati im različite povlastice.

Nije posao Amerike da vas spašava

No nisu svi sretni s takvom situacijom. Naime, zaposlenici bez djece i neki menadžeri koji na posao gledaju samo kroz prizmu učinkovitosti ne pokazuju previše razumijevanja za roditelje jer smatraju da, dok zaposlenici s djecom imaju različite povlastice, na njihova leđa pada dodatni teret i moraju pokrivati kolege. Brojni roditelji s kojima su novinari razgovarali smatraju kako kolege koji nemaju djecu ili su njihova djeca starija/samostalnija ne mogu niti zamisliti u kakvoj su situaciji i kako je nemoguće maksimalno se posvetiti poslu. Dok je dio kolega solidaran, dio njih nema previše razumijevanja za situaciju. To je bio vaš izbor, Nije posao Amerike da vas spašava, samo su neki od komentara koje su s novinarima podijelili zaposlenici tehnoloških kompanija koji smatraju da roditelji s djecom trebaju imati isti tretman kao i ostali koji nemaju djecu.

Rad od kuće, ilustracija Kako zakonski urediti rad od kuće? Sindikati žele stroža pravila, a poduzetnici fleksibilnost

Kako je pokazalo jedno ranije istraživanje provedeno na stranici Claire.com, ni roditelji koji rade od kuće nisu zadovoljni situacijom u kojoj se nalaze. Prvo, osjećaju kao da su iznevjerili svoje kolege jer se ne mogu u potpunosti posvetiti poslu, a drugi je problem što su u strahu da će se njihova produktivnost nepošteno ocjenjivati i uspoređivati s učinkovitosti zaposlenika bez djece, koji također rade od kuće i koji svoj posao mogu obavljati bez distrakcija.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti