Rad od kuće nije dobro utjecao na karijere žena, dok je s muškarcima situacija potpuno drukčija

Rad od kuće posebno je teško pao dijelu roditelja s djecom, a pogotovo je teško bilo majkama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.09.2020. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom lockdowna u Hrvatskoj kada je veliki broj zaposlenika radio od kuće, dok su školarci pohađali virtualnu nastavu, a vrtićka djeca vrijeme također provodila zatvorena u svoja četiri zida, jedna se mama (iako su i mnogi drugi imali slična iskustva) na društvenim mrežama požalila na nemogućnost rada u takvim uvjetima. Napisala je da u isto vrijeme mora biti teta u vrtiću jer pazi na svoje vrtićko dijete, učiteljica jer mora sa starijim sinom koji je pohađao 2. razred pratiti nastavu i njegove obaveze, mama koja će se kuhati i brinuti se za svoju djecu te zaposlenica u svojoj kompaniji od koje se očekivala puna osmosatna posvećenost poslu. Tako nešto, naravno, potpuno je nemoguće.

Rad od kuće, ilustracija Kako zakonski urediti rad od kuće? Sindikati žele stroža pravila, a poduzetnici fleksibilnost

Pandemija je ljude diljem svijeta natjerala na rad od kuće i iskustva su različita, a često ovise i o osobnim situacijama i uvjetima za rad. Osoba koja živi sama i ima prostor i infrastrukturu (brzi internet i dovoljno jako računalo za obavljanje svog posla) u puno je komotnijoj situaciji u odnosu na ljude čiji je radni stol u dnevnoj sobi u kojoj se igraju djeca željna konstantne pažnje, koji nemaju dovoljno brzi internet, snažno računalo itd.

Nedavno provedeno istraživanje koje su u SAD-u provele kompanije Qualtrics i theBoardlist pokazalo je kako su tijekom pandemijskog rada od kuće puno bolje prošli muškarci u odnosu na žene.

Tako 57 posto muškaraca vjeruje kako je rad od kuće pozitivno utjecao na njihovu karijeru, a njih čak 77 posto kaže da su bili produktivniji dok su radili od kuće s djecom. Sa ženama situacija nije tako blistava te manje od 50 posto njih smatra da su bile produktivnije tijekom rada od kuće s djecom, a manje od trećine njih smatra da je rad od kuće pozitivno utjecao na njihove karijere.

O tome kako je rad od kuće različito utjecao na spolove govore i podaci o promaknućima i povišicama. Među ispitanim zaposlenicima koji kažu da su na neki način profitirali s koronakrizom, odnosno radom od kuće, 34 posto muškaraca koji su svoje kućno radno vrijeme provodili s djecom dobili su neki oblik promaknuća, dok je ta brojka za žene s djecom puno manja i iznosi 9 posto. Što se povišica tiče, njih je dobilo 26 posto muškaraca tijekom rada od doma s djecom, dok taj postotak za žene iznosi 13 posto.

Prisluškivanje, ilustracija Totalni nadzor na radnom mjestu: Umjetna inteligencija ocjenjivat će produktivnost zaposlenika i utjecati na odluke o otkazima

Istraživanje je pokazalo još neke razlike među spolovima za roditelje koji su radili od kuće pa je tako 28 posto muškaraca s djecom tijekom rada od kuće dobilo odgovornost za važne projekte, dok je istu odgovornost dobilo 10 posto ispitanih žena. Isti postotak žena (s djecom) dobio je pohvale za svoj rad od kuće, dok je postotak muškaraca koji je dobio pohvale skoro dvostruko veći.

Izvor: Fast Company


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti