Na zagrebačkom glavnom trgu obilježen Svjetski dan srca

Građani su u nedjelju na licu mjesta imali priliku izmjeriti arterijski krvni tlak pomoću tlakomjera Microlife uz otkrivanje fibrilacije atrija i drugih aritmija, a bio im je dostupan i kutak s uređajem za virtualnu stvarnost.

I.D. | 30.09.2019. / 10:45

Obilježen Svjetski dan srca (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara obilježili su jučer Svjetski dan srca na Trgu bana Josipa Jelačića.

Javnozdravstvenoj akciji odazvali su se brojni građani koji su na licu mjesta imali priliku izmjeriti arterijski krvni tlak pomoću tlakomjera Microlife uz otkrivanje fibrilacije atrija i drugih aritmija, razinu glukoze u krvi, indeks tjelesne mase (BMI) te mišićno tkivo (dijagnostičkom vagom za analizu tjelesnog sastava), napraviti EKG te se savjetovati s nutricionistima o zdravoj prehrani i saznati više o rizicima za nastanak kardiovaskularne bolesti i mogućnostima prevencije, dok su studenti iz udruge StEPP građanima demonstrirali kako pristupiti oživljavanju. Pušačima, jednoj od najrizičnijih skupina, mjerio se CO (ugljikov(II) oksid) u izdahnutom zraku te im je procijenjena ovisnost o nikotinu. Ove je godine građanima bio dostupan i kutak s uređajem za virtualnu stvarnost kojim se moglo, uz pomoć inovativne tehnologije, virtualno prošetati ljudskim tijelom i upoznati srčanožilni sustav.

Iako se broj smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj nešto smanjio u odnosu na prethodne godine, Hrvatska je i dalje zemlja velikog kardiovaskularnog rizika, uspoređujemo li je s ostalim članicama EU-a. Najrazvijenije zemlje zapadne Europe imaju najmanju smrtnost, a u Francuskoj uzrokuju svega 30 posto smrtnih slučajeva. Moramo nastaviti educirati stanovništvo o tome kako izbjeći rizične faktore poput pušenja, konzumacije alkohola, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti jer uprovo su oni uzrok do 70 posto prijevremenih smrti od bolesti cirkulacijskog sustava, rekao je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Akciju je posjetio i gradonačelnik Milan Bandić, izmjerio krvni tlak i šećer te građanima poručio kako je važno redovito odlaziti na preglede i ponašati se odgovorno prema svome zdravlju i zdravlju najbližih.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca jest potaknuti sve naše građane da misle o svome zdravlju i svome srcu, informirati ih i educirati o sprječivosti kardiovaskularnih bolesti i važnosti njihove aktivne uloge u ranom prepoznavanju, uklanjanju i liječenju čimbenika rizika. Drago nam je da se ovakvim akcijama redovito odazove velik broj naših građana i vjerujemo da smo većinu njih danas potakli da misle o sebi i svom srcu svaki dan, naglasila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je „Budi heroj srca“, a ideja je stvaranje globalne zajednice pravih heroja, ali običnih ljudi koji svojim primjerom i zdravim životom motiviraju i inspiriraju druge u svome okruženju da žive zdravije i brinu o svome srcu te, najvažnije, da pomažu.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje (više nego HIV, malarija ili rak) te se procjenjuje da će do 2030. godine uzrokovati 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također najčešći uzrok smrti, a od njih je 2018. godine prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo umrlo 23.048 osoba, odnosno čak 43,7 % ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 49 % umrlih žena (13.093) i 38,3 % umrlih muškaraca (9955). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 19,3 % (10.159) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 11,6 % (6137) u ukupnom mortalitetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti