Nacionalnost pojedinca može utjecati na to koliko koristi gestikulacije rukama u razgovoru

Zanimljiva kulturološka studija otkriva da Talijani gestikuliraju dvostruko više od Šveđana, prikazujući različite narativne pristupe kroz geste rukama.

Branimir Vorša | 26.03.2024. / 10:23

Svađa, ilustracija
Svađa, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nedavna studija Sveučilišta Lund u Švedskoj otkriva intrigantne razlike u korištenju gestikulacija rukama među pojedincima različitih nacionalnosti, što ukazuje na različite kulturološke sklonosti prema gestualnoj komunikaciji.

Talijani gestikuliraju dvostruko više od Šveđana

Emotikoni Trebate prenijeti lošu vijest na poslu? Koristite ove dodatke kako bi ublažili šok

Dvanaest ljudi iz Švedske i 12 iz Italije zamoljeno je u studiji da opišu isječak iz dječje TV emisije Pingu prijatelju koji je nije gledao taj isječak, a znanstvenici su promatrali njihove geste. Studija otkriva da Talijani koriste više gesta od Šveđana, a njezini rezultati objavljeni su u časopisu Frontiers in Communication.

Maria Graziano, jedna od znanstvenica koja je vodila istraživanje ističe da - Talijani više gestikuliraju. Graziano je i sama gestikulirala dok je pojašnjavala rezultate studije tijekom video poziva, pripisujući tu spontanu tendenciju svom odgoju u Napulju. Tijekom istraživanja, Talijani su u prosjeku imali 22 geste na 100 riječi, dok su Šveđani u prosjeku imali njih tek 11.

Osim puke učestalosti, studija ističe nijansirane razlike u funkciji gesta. Graziano primjećuje da dok Šveđani uglavnom koriste reprezentacijske geste za opisivanje događaja, Talijani integriraju više pragmatičnih gesta koje nude komentar ili uvode nove elemente u narativ.

Ta varijacija sugerira različite kulturološke perspektive o konstrukciji naracije, naglašava Graziano. Geste, tvrdi ona, odražavaju kulturne prioritete u pogledu sadržaja i svrhe pripovijedanja.

Potreba za širim istraživanjima

Pisanje na pametnom telefonu, ilustracija Svakodnevno ih se pošalje više od 10 milijardi, a ukupno ih je gotovo 3500. Znate li koji su najpopularniji emotikoni u svijetu?

Barbara Tversky sa Sveučilišta Stanford komentira implikacije studije, navodeći da kulturne konvencije oblikuju način na koji pojedinci tumače i objašnjavaju kratke narative gestama. Ona se zalaže za šira istraživanja koja obuhvaćaju veće i raznolikije kohorte ispitanika.

Graziano u budućnosti planira istražiti geste u različitim vrstama diskursa i interpersonalnoj dinamici. Njezin je cilj produbiti razumijevanje načina na koji različite kulture koriste geste za prenošenje informacija i narativnih nijansi.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti