Trebate prenijeti lošu vijest na poslu? Koristite ove dodatke kako bi ublažili šok

Korištenje emojija, GIF-ova i interpunkcijskih znakova može premostiti izražajni jaz u online komunikaciji, potičući koheziju tima zaposlenika, bez narušavanja pristojnosti, pokazalo je najnovije istraživanje.

Branimir Vorša | 21.02.2024. / 11:14

Emotikoni
Emotikoni (Foto: Getty Images)

Priopćenju negativnih vijesti u poslovnim e-mailovima može pomoći doza emotikona (emojija) ili GIF-ova, kako bi ih ublažila, pokazala je studija znanstvenika s britanskog Sveučilišta Chatham.

Emotikoni mogu igrati važnu ulogu u prenošenju negativnih emocija na odgovarajuće načine, ističe dr. Monica Riordan, autorica navedene studije. Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Computers in Human Behaviour, imalo je za cilj izmjeriti utjecaj ovih vizualnih elemenata na negativne poruke u mrežnim radnim okruženjima.

Prvi eksperiment uključio je 105 sudionika koji su bili izloženi porukama bez emotikona, te s negativnim ili pozitivnim emotikonom. Drugi eksperiment, sa 178 sudionika, zamijenio je emotikone GIF-ovima, pozitivnim i negativnim. Treći eksperiment, sa 195 sudionika, ispitivao je emotikone lica, emotivne riječi i interpunkcijske oznake. Bez obzira na ton elektronske pošte, znanstvenici su otkrili da emotikoni i GIF-ovi povećavaju moral tima, potičući osjećaj bliskosti među članovima tima i motivaciju za angažman.

U 26 godina otkako su se emotikoni pojavili, postali su sveprisutni diljem svijeta, a studija iz 2018. godine procjenjuje nevjerojatnih šest milijardi dnevnih upotreba emotikona. Sda se procjenjuje da ih se koristi i 10 milijardi dnevno. Međutim, mišljenja o njihovoj prikladnosti u profesionalnim okruženjima se razlikuju. Dok neki tvrde da poboljšavaju komunikaciju, drugi sugeriraju da smanjuju percipiranu moć. Studija Sveučilišta Chatham ukazuje na njihov potencijal za poboljšanje dinamike virtualnog tima.

Pisanje na pametnom telefonu, ilustracija Svakodnevno ih se pošalje više od 10 milijardi, a ukupno ih je gotovo 3500. Znate li koji su najpopularniji emotikoni u svijetu?

Emotikoni Dvaput razmislite prije nego što na poruku odgovorite samo emotikonom: "Ne možete samo pretpostaviti da ih drugi tumače kao i vi"

Rezultati te studije upućuju na to da su emotikoni osobito korisni za radnike na daljinu, jer pružaju način da se na odgovarajući način izraze negativne emocije.

U radu na daljinu, kao i u radu u uredu, sposobnost prikazivanja negativnih emocija na odgovarajući način važna je za korisne rezultate na radnom mjestu, naglašavaju na kraju autori studije.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti