Naizgled spokojna spiralna galaksija skriva brojne tajne

Iako djeluje spokojno, ova spiralna galaksija izuzetno je zanimljiva znanstvenicima.

Martina Čizmić | 08.07.2023. / 09:45

Spiralna galaksija UGC 11860 (Foto: ESA/Hubble & NASA, A. Filippenko, J. D. Lyman)

Svemirski teleskop Hubble još je jednom oduševio znanstvenike, ali i obične promatrače noćnog neba. Dok se mi sa Zemlje divimo milijunima zvijezdi na noćnom nebu, Hubble je zavirio još dalje i snimio nevjerojatnu fotografiju spiralne galaksije 

Spiralna galaksija UGC 11860 na prvi pogled spokojno lebdi u svemiru, no stvarnost je malo drugačija. UGC 11860 nalazi se oko 184 milijuna svjetlosnih godina daleko od Zemlje, u zviježđu Pegaz. Iako djeluje spokojno upravo je ova galaksija nedavno (u zvjezdanim okvirima) bila domaćin gotovo nezamislivo energične zvjezdane eksplozije.

Pulsar snimljen kako juri galaksijom nakon eksplozije supernove Znanstvenici otkrili supernovu koja je eksplodirala toliko snažno da je lansirala svoju jezgru preko čitave galaksije

Supernova, ekslozija koja je označila kraj života masivne zvijezde, zabilježena je upravo u ovoj galaksiji 2014. godine. Od tad, astronomi pomoću Hubblea i njegove širokokutne kamere pretražuju galaksiju u potrazi za posljedicama te eksplozije te prikupljaju podatke ne bi li analizirali ostatke eksplozije koji su još uvijek vidljivi.

Znanstvenici proučavaju UGC 11860 kako bi saznali više o zvjezdanim sustavima koji na kraju doživljavaju svoju smrt u supernovama. Ti iznimni energetski procesi do kojih dolazi tijekom eksplozija supernove odgovorni su za stvaranje elemenata između silicija i nikla na periodnom sustavu elemenata. Kako ističu iz ESA-e, koja je objavila fotografiju, to znači da je razumijevanje utjecaja masa i sastava sustava zvijezda ključno za objašnjenje koliko je kemijskih elemenata nastalo na Zemlji, a koliko ih je "došlo" iz svemira.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti