Znanstvenici otkrili supernovu koja je eksplodirala toliko snažno da je lansirala svoju jezgru preko čitave galaksije

Najnovije otkriće astronoma baca novo svjetlo na nasilnu prirodu smrti masivnih zvijezda.

Branimir Vorša | 29.05.2023. / 12:18

Pulsar snimljen kako juri galaksijom nakon eksplozije supernove
Pulsar snimljen kako juri galaksijom nakon eksplozije supernove (Foto: arXiv)

Astronomi koji proučavaju crne rupe u slučajnom su otkriću naišli na rijedak fenomen: mrtvu zvijezdu koja juri od svoje supernove, te iza sebe ostavlja trag koji podsjeća na trag kometa.

Zvijezda o kojoj je riječ, poznata kao PSR J1914+1054g, tek je četvrta takve vrste, opažena zajedno s pridruženom izduljenom maglicom i ostatkom supernove. Maglicu je tim znanstvenika predvođen astrofizičarkom Sarom Elisom Mottom nazvao Mini Mouse.

Zvijezda WR 124 FOTO Pogledajte fotografiju masivne zvijezde koja se sprema postati supernova

Njihovo otkriće baca svjetlo na nasilnu prirodu smrti masivne zvijezde i pruža dragocjene uvide u pulsare, supernove, međuzvjezdane medije i udare svemirskog vjetra.

Promatrali čitav zvjezdani sustav, pronašli "miša"

Znanstvenici su došli do tog izvanrednog otkrića dok su koristili radioteleskop MeerKAT u Južnoj Africi kako bi istražili binarni zvjezdani sustav nazvan GRS 1915+105. Dok su ga promatrali, primijetili su neobičnu traku svjetlosti nalik na pulsarsku maglicu, koja je veoma nalikovala jednoj otkrivenoj još 1987. godine i koja je nazvana Mouse.

Daljnja analiza podataka iz istraživanja FAST Galactic Plane Pulsar Snapshot (GPPS), koje je u tijeku, dovela je do identifikacije novootkrivenog pulsara, nazvanog J1914, smještenog na prednjoj strani te slučajno otkrivene svjetlosne trake. Naknadna promatranja potvrdila su da J1914 leži točno na vrhu tog traga.

Analiza MeerKAT radijskih podataka također je otkrila slabašni kružni oblik smješten iza pulsara i njegova repa, čija je putanja praćena natrag do središta. Astronomi su utvrdili da taj kružni oblik predstavlja ostatke supernove iz koje je nastao J1914. Duljina repa iza tog pulsara je otprilike 40 svjetlosnih godina, dok je radijus ostatka supernove oko 43 svjetlosne godine.

Samo tri slična događaja otkrivena dosad

Rođenje J1914 pulsara, a time i događaj supernove, dogodilo se prije otprilike 82.000 godina. Prateći trag natrag prema središtu maglice, znanstvenici su izračunali da brzina pulsara J1914 iznosi između 320 i 360 kilometara u sekundi.

Pustinjsko kamenje, ilustracija Izvanzemaljski kamen pronađen u egipatskoj pustinji u sebi nosi prve tragove jednog od najsnažnijih događaja u svemiru

Iako nije riječ o najbržoj zabilježenoj odbjegloj zvijezdi i iako njezina brzina nije dovoljna za bijeg iz Mliječne staze, brzina J1914 ostaje impresivna. Štoviše, znanstvenici ističu da su do danas identificirana samo tri druga pulsara sličnih karakteristika.

Novo otkriće, koje čeka objavu u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society i koje se trenutačno nalazi na repozitoriju arXiv, ne samo da produbljuje naše razumijevanje pulsara, supernova i međuzvjezdanih fenomena, već također naglašava potencijal teleskopa MeerKAT u otkrivanju rijetkih nebeskih objekata.

Zahvaljujući otkrivanju struktura sličnih Mouseu i Mini Mouseu, MeerKAT će pomoći u otkrivanju novih radijskih pulsara koji će dodati još uvijek maloj populaciji takvih objekata, za koju se predviđa da će imati tisuće članova u našoj galaksiji, pišu autori istraživanja.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti