Pokreće se prva 5G Akademija u Hrvatskoj namijenjena poduzetnicima

Prava 5G revolucija je stabilnost u povezanosti putem 5G mreže koja je dovoljno stabilna i brza da može podržati napredne tehnološke procedure u pravom vremenu, istaknula je Shannon.

Martina Čizmić | 12.05.2022. / 16:48

Leslie Shannon, Nokia (Foto: HGK)

Leslie Shannon, renomirana stručnjakinja iz globalno poznatog telekomunikacijskog diva Nokia, održala je u četvrtak u prostorima HUB385 predavanje za poduzetnike pod nazivom „Early Signals, Future Scenarios“. Shannon je voditeljica Odjela za istraživanje ekosustava i trendova za Nokiju. Kroz futuristički pristup, usredotočena je na prepoznavanje tehnoloških disrupcija i prilika za Nokiju i njezine kupce, uključujući razvoj tehnologije 5G u robotici, dronovima, vizualnoj analitici i cloud gamingu, s naglaskom na proširenu i virtualnu stvarnost. Predavanje, održano u organizaciji HGK i Nokije, okupilo je stručnjake iz različitih industrija kao što su Serengeti, SofaScore, Hrvatski Telekom i EON, predstavnike obrazovnih institucija poput Algebre i FER-a, kao i predstavnike Vlade RH iz resornih ministarstava.

Na predavanju je govorila o novim mrežnim arhitekturama, vizualnoj analitici, upravljanju robotima i dronovima, AR/VR/XR tehnologijama i metaverzumu kao najnovijem buzzwordu u ovom području, a dotaknula se i uloge 5G mreže u današnjem svijetu te načina kako koristiti mogućnosti 5G mreže kao ključne poluge za iskoristivost svega što ona danas omogućuje zahvaljujući razvoju najnovijih tehnologija.

Nokia promatra kako netehnološkim kompanijama pružiti telekomunikacijsku podršku u budućnosti, kroz pogodnosti koje će mreže budućnosti donijeti. Prava 5G revolucija je stabilnost u povezanosti putem 5G mreže koja je dovoljno stabilna i brza da može podržati napredne tehnološke procedure u pravom vremenu, istaknula je Shannon.

Predavanje Leslie Shannon zapravo je uvod i najava pokretanja prve 5G Akademije u Hrvatskoj, koju zajedno pokreću HGK i Nokia. Tajana Kesić Šapić, voditeljica Odjela za industriju HGK, istaknula je da će u sklopu 5G Akademije biti održane četiri virtualne 5G radionice.

Kako bismo tvrtkama pružili najnovija znanja u ovom području, s Nokijom smo pripremili prve 5G radionice u Hrvatskoj koje će biti održane u okviru 5G Akademije. Na njima će polaznici moći saznati više o tome što čini 5G jedinstvenom mrežom u podršci procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana i koji su temelji provedbe transformacije koju nam donosi. Radionice su namijenjene tvrtkama iz svih gospodarskih grana, a cilj im je omogućiti alate za provedbu uspješne digitalne transformacije u svojim poslovnim procesima, izjavila je Šapić te je dodala kako će prva radionica, na kojoj će biti istaknute ključne prednosti koje donosi 5G, kao i razlike u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, biti održana već 24. svibnja.

Predavači će biti Goran Horvatić, voditelj tehnološke strategije u Nokiji i Tonko Obuljen, Predsjednik Vijeća HAKOM-a, a registracija je moguća već sada putem poveznice.

Peta generacija mobilne mreže u Hrvatsku je stigla prije dvije godine te će donijeti revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici i brojnim drugim industrijama. Smatra se značajnom poput otkrića struje ili prvog automobila, a procjenjuje se da će njezin razvoj i implementacija rezultirati s 2.3 milijuna novih poslova u zemljama EU te da će zahvaljujući 5G tehnologiji globalni BDP narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti