Najjaču enkripciju ne pružaju računala nego... lava lampe?

Lampe koje su najpopularnije bile u 1960-im godinama, a danas ih možemo pronaći i u dječjim sobama, pokazale su se izvrsnim generatorom nasumičnih uzoraka.

Martina Čizmić | 07.01.2018. / 10:22

Lava lampa (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Hakerski napadi, virusi, malware i sve ostale zloćestoće koje vrebaju prosječnog korisnika ili tvrtku na internetu predstavljaju sve veći izazov za stručnjake za računalnu sigurnost.

Zaštita od napada, prije svega, oslanja se na ekripciju koju u većini slučajeva osmišljavaju računala. No, upravo zbog toga što računala koriste određeni unaprijed osmišljen način enkripcije na neki su način i ranjiva.

Američka tvrtka specijalizirana za pružanje usluga u oblaku, ali i zaštitu podataka, doskočila je tom problemu na prilično jednostavan način. Za enkripciju koriste, ni manje ni više, nego 100 lava lampi.

Lampe koje su najpopularnije bile u 1960-im godinama, a danas ih možemo pronaći i u dječjim sobama, pokazale su se izvrsnim generatorom nasumičnih uzoraka.

S obzirom na to da kroz Cloudfareove servere prolazi do 10 posto internetskog prometa, jasno je da im je potrebno mnogo nasumičnih uzoraka za enkripciju.

LavaRand, kako ga nazvaju, je sustav koji koristi lava lampe kao sekundarni izvor nasumičnosti za njihove servere. Zid lava lampi, koji se nalazi u predvorju njihovog ureda u San Franciscu, pod stalnim je nadzorom kamera. Taj video potom se šalje u CSPRNG (cryptographically-secure pseudorandom number generators) koji obrađuje snimku i šalje nasumične vrijednosti koje se mogu koristiti kao dodatan izvor nasumičnosti kod enkripcije.

Za sad ne koriste lava lampe za enkripciju na svojim serverima, već su im ti podaci svojevrsna sigurnosna mreža, ukoliko primarna enkripcija bude probijena.

Cijeli sustav na prvi pogled izgleda veoma jednostavno, no prema svemu sudeći, veoma je učinkovit.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti