Najjeftinija verzija Microsoftove konzole: Predstavljen "digitalni" Xbox

Digitalna transformacija nije zaobišla niti gamersku industriju te je Microsoft predstavio model Xboxa bez ladice za diskove pa će se igre moći kupovati samo u digitalnom obliku

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.04.2019. / 13:00

Xbox One S All-Digital Edition (Foto: Microsoft)

Željeli smo korisnicima dati izbor, a ovo ne znači kraj za igre na klasičnim diskovima, poručili su jučer iz Microsofta prilikom predstavljanja najjeftinije verzije svoje igraće konzole. Xbox One S All-Digital Edition u odnosu na klasičan model One S razlikuje se po dvije stvari – prvo, ovo je prvi Xbox bez ladice za diskove tako da se igre mogu pohranjivati isključivo na tvrdi disk (kapacitet diska iznosi 1 TB). Druga razlika odnosi se na cijenu te je digitalni Xbox jeftiniji 50 dolara u odnosu na trenutačni model One S, a na američkom tržištu moći će se kupiti od 7. svibnja po cijeni od 249 dolara.

Xbox (Foto: AFP) Amazon, Apple, Google i Microsoft kreću u borbu za budućnost tržišta videoigara

Dobra vijest za sve koji razmišljaju o kupovini ove verzije Xboxa jest i podatak da tvrdi disk ne dolazi prazan, već su na njemu instalirane 3 igre – Forza Horizon 3, Sea of Thieves te Minecraft.

Jedan od glavnih ljudi iz Microsofta zaduženih za razvoj Xboxa Jeff Gatis naglasio je kako je kako se od prvog Xboxa predstavljenog 2001. godine tehnologija itekako promijenila te smo svjedoci digitalne transformacije glazbe, TV sadržaja, kao i videoigara. Potražnja za isključivo digitalnim sadržajem danas je najveća do sada i ovaj je model namijenjen upravo korisnicima koji preferiraju digitalni sadržaj, a dodatni plus je i, naravno, cijena.

Xbox (Foto: AFP) Hoće li Microsoftov gamerski paket promijeniti način na koji kupujemo konzole?

Budućnost je streaming

Digitalni Xbox, dakle, nije namijenjen svim korisnicima pa tako kolekcionarima videoigara i gamerima koji često kupuju igre, Xbox bez ladice za diskove i s 1 TB prostora neće biti zanimljiv, no s vremenom ionako možemo očekivati da se igre neće prodavati na fizičkim medijima. Naime, budućnost tržište videoigara kreće se u smjeru koji su odavno krenule glazbena i filmska industrija, a to je – streaming. Dakle, umjesto kupovine neke igre (bilo na disku ili u digitalnom obliku), plaćat ćemo pretplatu za servis poput Netflixa te ćemo imati pristup svim igrama s tog servisa, bez potrebe za njihovim preuzimanjem na tvrdi disk, jer će se igra pokretati u cloudu.

Izvor: Gamespot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti