Najjeftiniji Microsoftov tablet: Službeno predstavljen Surface Go

Odličan dizajn, kvaliteta izrade, ekran i dugo trajanje baterije najjači su aduti ovog uređaja, a kao najveće mane spominje se procesor Pentium.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.07.2018. / 08:42

Microsoft Surface Go (Foto: Microsoft) (Foto: Microsoft)

Glasine o Microsoftovu jeftinijem tabletu koje su nedavno kružile internetom pokazale su se istinitim – kompanija je jučer i službeno predstavila model Surface Go, koji bi na tržištu trebao konkurirati Appleu i njegovu iPadu. Za mnoge najvažnija informacija vezana uz ovaj uređaj jest njegova cijena – moći će se kupiti za 399 dolara, no svi koji žele dodatnu tipkovnicu kako bi se Surface Go mogao koristiti kao klasičan prijenosnik trebat će platiti dodatnih 99 do 129 dolara za tipkovnicu. Ovdje treba dodati i potencijalni trošak Surface Bluetooth miša od 35 dolara te još 99 dolara za stylus.

Novinari koji su se do sada imali prilike kratko družiti s ovim uređajem hvale kvalitetu izrade, ekran i dizajn koji ne zaostaju za ostalim i skupljim Surface Pro uređajima. Dok neki smatraju kako bi ovo mogao biti veliki konkurent ne samo iPadu, već i ostalim jeftinijim prijenosnicima/tabletima koje pokreću Windowsi, drugi upozoravaju na njegovu najveću manu zbog koje bi veliki broj potencijalnih kupaca ipak mogao odustati od kupovine ovog uređaja, a riječ je o procesoru.

Surface Go pokreće Pentium Gold 4415Y – Microsoft je donio odluku o ugradnji ovog procesora zbog njegove štedljivosti koja će omogućiti trajanje baterije od devet sati i slabijeg zagrijavanja, a tek trebamo vidjeti kako će se ovaj procesor pokazati u praksi. Iz Microsofta tvrde kako su surađivali s Intelom kako bi procesor bio optimiziran za rad s Windowsima te, oni koji su koristili Office, kažu da nema problema što se brzine rada tiče.

Dijagonala ekrana novog Surfacea iznosi 10 inča (rezolucija 1800x1200 piksela), a uređaj će biti dostupan u dvije konfiguracije – 4GB RAM-a i 64GB eMMC memorije te 8GB RAM-a i 128GB SSD-a. Treba spomenuti USB-C priključak, podršku za microSD memorijske kartice i, naravno, Windows 10 (bit će dostupna S verzija koja se može besplatno nadograditi na Home verziju).

Na određenim tržištima novi model Surfacea može se naručiti već danas, a u prodaji u tim zemljama (na tom popisu naravno nema Hrvatske) trebao bi se pojaviti početkom kolovoza, no iz Microsofta kažu kako će se na drugim tržištima pojaviti krajem osmog mjeseca.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti