Najtraženijem svjetskom hakeru (19) sud u Velikoj Gorici odredio je pritvor od mjesec dana

Najtraženijem svjetskom hakeru, kojeg je policija uhitila u utorak, sud u Velikoj Gorici odredio je pritvor od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

N.C. | 26.04.2018. / 12:42

Policija je na Županijski sud u Velikoj Gorici privela hakera K. R. (19) iz okolice Zaprešića koji je uhićen 24. travnja.

Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene "teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka", a za što bi mogao dobiti kaznu od jedne do osam godina.

Uhićeni 19-godišnjak upravljao je Webstresserom, najvećim svjetskim internetskim servisom na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu.

U obrazloženju određivanja pritvora naglašava se kako i dalje nije poznato gdje se nalazi domena webstresser.co, zbog čega je moguće vršenje inkriminiranih radnji jednostavnim spajanjem putem mobilnog uređaja, pa da i dalje postoji velika prijetnja za ključne online usluge koje nude banke, poslovni sektori i državne institucije širom svijeta.

Priopćenje suda prenosimo u cijelosti.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici određen je istražni zatvor protiv osumnjičenog K.R., i to u trajanju od jednog mjeseca.

Naime, osumnjičenik se tereti za počinjenje kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz članka 273. stavak 3. u vezi s člankom 267. stavak 1. Kaznenog zakona, počinjenog na način, da je, neutvrđenog dana 2015. godine do 24. travnja 2018., iz obiteljske kuće u mjestu prebivališta u Zaprešiću, upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama htpp://webstresser.co i http://webstresser.org, a koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske, a koji računalni sustav omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, a takvi napadi označavaju sprječavanje pristupa napadnutom računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalaze na Internetu te na taj način kroz dulje vremensko razdoblje onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu, a za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 dolara na dan 24. travnja 2018.

Istražni zatvor određen je zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo.

Naime, osumnjičenik je vršeći inkriminirane radnje pokazao veću količinu kriminalne volje (pomno planiranje, ulaganje velike količine energije kako bi se organizirala web stranica koja je omogućavala korisnicima iznajmljivanje usluge izvršavanja DDoS napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, što je sve uključivalo i međunarodni nivo organizacije), da se radi o najdugotrajnijoj usluzi za pružanje usluga izvršavanja DDoS napada (od neutvrđenog dana 2015.), da je pribavljena imovinska korist u iznosu od najmanje 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac) odnosno približene vrijednosti na dan 24. travnja 2018. 1.453.946,90 dolara (oduzeto je nekoliko platnih kartica Visa Prapaid, koje je dobivao uplatama Bitcoina na CrypPai račune, kao i potvrda tvrtke Moro1993 za kupovinu zlatnih poluga, da je poznato gdje je smještena Internetska domena https://webstresser.org/, a nije poznato gdje se nalazi domena webstresser.co , zbog čega je moguće vršenje inkriminiranih radnji jednostavnim spajanjem putem mobilnog uređaja, te da i dalje postoji velika prijetnja za ključne on line usluge koje nude banke, poslovni sektori i državne institucije širom svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti