Najvažniji projekt Tima Cooka: Apple priprema gadget koji bi trebao zamijeniti iPhone

S ovim gadgetom Tim Cook želi u potpunosti izaći iz sjene Stevea Jobsa jer Apple i dalje najviše zarađuje prodajom iPhonea kojeg je predstavio upravo Jobs.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2023. / 16:32

Tim Cook (Foto: Afp)

Iako se Apple može pohvaliti s brojnim odličnim uređajima i gadgetima koje su predstavili od početka ovog stoljeća, njihov daleko najvažniji i najpopularniji uređaj svakako jest iPhone. Telefon koji je 2007. predstavio Steve Jobs u potpunosti je promijenio mobilno tržište, a pametni telefoni i konstantna povezanost s internetom promijenili su i naše živote.

Slika nije dostupna Appleov dugoočekivani uređaj stiže za nekoliko mjeseci

No uz brzi i veliki tehnološki napredak, za očekivati je da će se jednom pojaviti gadget koji će zamijeniti telefone, odnosno u Appleovom slučaju iPhone, a ako se pita stručnjake tehnološke industrije, mnogi smatraju kako će to biti naočale, odnosno uređaj za virtualnu i proširenu stvarnost. Na takvom uređaju, među inim, radi i Apple, no prema posljednjem izvještaju Financial Timesa, čini se kako oko njegova razvoja postoje brojna neslaganja u kompaniji.

Iako se na AR/VR tehnologiji radi godinama, dizajneri kompanije smatraju kako još nije pravo vrijeme za predstavljanje ovog uređaja te žele čekati dok se tehnologija dodatno usavrši kako bi mogli predstaviti puno bolji uređaj. Naime, umjesto uređaja koji izgleda poput skijaških naočala, kakav bi kompanija trebala prvo predstaviti, dizajneri preferiraju pametne naočale koje se neće previše razlikovati od klasičnih naočala, a imat će podršku za proširenu stvarnost.

Ipak, Cook i ostala glavna ekipa u Appleu ne žele čekati, već im je namjera što prije predstaviti svoj prvi VR/AR uređaj. Prema posljednjim glasinama, to bi moglo biti već početkom lipnja na Appleovoj WWDC konferenciji. Ono što možemo očekivati je uređaj s kamerama i senzorima koji će omogućiti uranjanje u VR svjetove, ali i podršku za proširenu stvarnost i koji će biti prilično skup.

Uz procijenjenu cijenu od oko 3 tisuće dolara, svima u Appleu jasno je kako za njim neće biti prevelike potražnje, no Cooku je važno da što prije krenu u osvajanje tog tržišta, kako bi jednom u budućnosti njime mogli zavladati na sličan način na koji je danas iPhone dominantan na tržištu pametnih telefona.

Apple Apple se priprema za budućnost: Planira vlastitu verziju metaversa

Ovaj je gadget budućnosti od neprocjenjive važnosti za Cooka jer bi mu pomogao ostaviti neizbrisiv trag u povijesti Applea i tehnološke industrije, komentiraju na FT. Iako su se mnogi pitali je li Cook prava osoba za nasljednika Stevea Jobsa, on se pokazao puno boljim u odnosu na razmišljanja najvećih optimista. No mnogi i dalje smatraju da živi u sjeni Jobsovih proizvoda jer su iPhone, iPad i računala ipak dio Jobseova nasljeđa u Appleu.

S VR/AR uređajem koji bi predstavio upravo Cook, a za koji se vjeruje da bi jednom mogao zamijeniti pametne telefone, Appleov izvršni direktor napokon bi se mogao pohvaliti sa svojim velikim uspjehom, odnosno proizvodom koji je osvojio svijet, a u potpunosti je razvijen tijekom njegova upravljanja tvrtkom.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti