Najveća svjetska tražilica simpatičnom i aktualnom animacijom slavi svoj 22. rođendan

Google je postao neizostavan dio naših života, a pojam "guglaj" već se udomaći i u hrvaskom jeziku.

Martina Čizmić | 27.09.2020. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je, u skladu s trenutnom situacijom, odlučio obilježiti svoj rođendan. Simpatični Google Doodle (crtež na naslovnoj strani tražilice Google) pokazuje virtualnu proslavu rođenana putem videokonferencije.

Kako su podsjetili na svojim stranicama, partnerstvo između osnivača Googlea, Larryja Pagea i Sergeja Brina seže u njihove fakultetske dane, kad su obojica pohađali Sveučilište Stanford. Odlučili su poboljšati način na koji se ljudi snalaze u gomili informacija na internetu i 1998. rodio se Google.

Sad već dobro poznato ime zapravo je igra riječi s matematičkim izrazom koji je osmislio američki matematičar Edward Kasner tijekom razgovora sa svojim nećakom Miltonom Sirottom još davne 1920. godine. Naime, Kasner je svog nećaka upitao kako nazvati broj koji ima jedan i 100 nula. Milton je odgovorio - googol. Pojam je ušao u matematičke krugove, nakon što ga je 1940. Kasner objavio u svojoj knjizi "Matematika i mašta".

Inače, riječ "google" službeno je postala dio engleskog riječnika kao glagol 2006. godine kad je uvrštena u Oxford English Dictionary.

Da je Google zaista postao neizostavan dio naših života najbolje govore podaci prema kojima ova najveća internetska tražilica svake sekunde obradi više od 40 tisuća upita, odnosno 3,5 milijardi upita svakog dana. Nije na odmet istaknuti ni da kad god upišete neki pojam u Googleovu tražilicu i stisnete "Traži", vaš upit u prosjeku putuje oko 2,5 kilometara do podatkovnog centra, gdje ga obrađuje oko 1000 računala kako bi vam u roku od 0,2 sekunde vratio rezultate.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti