Najveće inovacije možemo očekivati na automobilskom tržištu

Kada su u pitanju inovacije, proteklo desetljeće obilježilo je tržište pametnih telefona, a sljedeće desetljeće najveće inovacije očekujemo u automobilskoj industriji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2017. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni obilježili su proteklo desetljeće kao najinovativniji proizvodi, a iako na ovom tržištu i u budućnosti možemo očekivati velike novitete i inovacije, najinovativnija platforma sljedećeg desetljeća bit će automobili.

Pred automobilima je veliki val inovacija, rekao je prošlog tjedna na autosajmu u Frankfurtu izvršni direktor Qualcomma Steve Mollenkopf. Procesori ove kompanije pokreću većinu najjačih telefona na svijetu, a njihovu tehnologiju u budućnosti sve više možemo očekivati i u automobilima.

Mogućnosti vozila bit će sve veće te će porasti potreba za procesorima koji će pokretati "stvari ispod haube", kao i putna računala i kontrole u kabini, a prema previđanjima IDC-a, do 2021. tržište čipova za automobilsku industriju porast će više od 50 posto u odnosu na prošlu godinu te će vrijediti čak 50 milijardi dolara. Jedna od tehnologija koju očekujemo u automobilima budućnosti jest 5G, nova generacija mobilne povezivosti koja će biti puno brža u odnosu na 4. generaciju i omogućit će komunikaciju između automobila i povezivanje vozila i infrastrukture. Mollenkopf predviđa dolazak 5G mreže na pametne telefone 2019. godine, a niti automobili ne bi trebali previše zaostajati te će sve brže prihvaćati i koristiti nove tehnologije.

Na automobilskom tržištu Qualcomm će se fokusirati na tri glavna područja – povezivost, računarstvo i elektrifikaciju. Radit će procesore za povezivanje automobila s drugim vozilima, zatim za poboljšanje tehnologije u samom vozilu, tj. za putna računala i zabavu te procesore koji će se koristiti u električnim i autonomnim vozilima. Tehnologija će s vremenom toliko zavladati automobilima da će za pet do deset godina volane u potpunosti preuzeti računala koja će upravljati vozilima i biti odgovorna ne samo za vožnju, već i za živote svih sudionika u prometu.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti