Najveće postrojenje za apsorpciju CO2 na svijetu kreće u borbu s globalnim zatopljenjem

Izravna apsorpcija CO2 iz zraka još uvijek je nova i skupa tehnologija, no stručnjaci koji se njome bave se nadaju da će troškovi biti manji kako bude rastao broj kompanija i potrošača koji nastoje smanjiti svoj ugljični otisak.

Hina | 08.09.2021. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Najveće postrojenje na svijetu za apsorpciju ugljikovog dioksida izravno iz zraka, smješteno na Islandu, započinje s radom u srijedu, priopćila je kompanija Climeworks koja stoji iza tog projekta.

Projekt razvoja postrojenja rezultat je zajedničkog rada švicarskog startupa Climeworks AG, specijaliziranog za apsorbiranje ugljikovog dioksida izravno iz zraka, i islandske tvrtke Carbfix za skladištenje ugljika.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk otvorio sezonu lova na CO2 i obećao nagradu od 100 milijuna dolara

Postrojenje može usisati do četiri tisuće tona CO2 godišnje, što je količina koju u godinu dana ispusti oko 790 automobila. Prošle je godine globalna emisija CO2 iznosila 31,5 milijardu tona, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije (IEA).

Izravna apsorpcija iz zraka jedna je od nekoliko tehnologija izvlačenja ugljikovog dioksida iz atmosfere. Znanstvenici poručuju da je ova metoda ključna za smanjenje globalnog zatopljenja koje se smatra uzrokom toplinskih valova, požara, poplava i podizanja razine mora.

Postrojenje nazvano Orca, što je islandska riječ za energiju, sastoji se od osam velikih spremnika, sličnih onima koji se koriste u prijevozu robe. Spremnici su opremljeni visokotehnološkim filterima i ventilatorima za ekstrakciju ugljikovog dioksida.

Slika nije dostupna Zaboravite zlato, moderni alkemičari pretvaraju tone CO2 iz zraka u - dijamante

Izolirani ugljik se potom miješa s vodom i taloži duboko pod zemlju, gdje se polako pretvara u stijenu. Kompletan sustav koji uključuje ekstrakciju i taloženje pokreću obnovljivi izvori energije, odnosno energija iz obližnje geotermalne elektrane.

Izravna apsorpcija CO2 iz zraka još uvijek je nova i skupa tehnologija, no stručnjaci koji se njome bave se nadaju da će troškovi biti manji kako bude rastao broj kompanija i potrošača koji nastoje smanjiti svoj ugljični otisak.

Trenutno je u svijetu aktivno 15 postrojenja za izravno izvlačenje CO2 iz zraka koja zajedno, prema podacima IEA-e, apsorbiraju više od devet tisuća tona ugljikovog dioksida godišnje.

Američka naftna kompanija Occidental trenutno razvija najveće postrojenje za izravno izvlačenje milijun tona ugljičnog dioksida iz zraka godišnje, u blizini nekoliko naftnih polja na području Teksasa koja su u vlasništvu kompanije.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Nakon rekordnog pada, emisija CO2 mogla bi ponovno rasti ako se nešto ne poduzme

Kompanija Climeworks nedavno je potpisala desetogodišnji ugovor o otkupu ugljikovog dioksida s vodećom švicarskom osiguravajućom kućom Swiss Re, a kompanija također nudi i pretplatničku uslugu koja potrošačima omogućuje mjesečnu otplatu troškova uklanjanja ugljika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti