Zaboravite zlato, moderni alkemičari pretvaraju tone CO2 iz zraka u - dijamante

Odstranjivanje ugljičnog dioksida iz atmosfere donedavno je bilo rješenje za klimatske promjene koje je značilo daleko više muke nego isplativosti. No to bi se moglo uskoro promijeniti.

Branimir Vorša | 17.03.2021. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ideja prikupljanja CO2 iz zraka i njegovog korištenja za izradu vrijednih proizvoda, prije nego li taj staklenički plin uspije dodatno zagrijati Zemlju, zvuči kao vrlo zavodljiva marketinška strategija. Posebice ako industrija pritom prodaje vrijedne predmete koji "traju vječno".

Ukratko, ovo je opis koji aludira na proizvodnju dijamanata, jer kao što stara izreka nastala još u doba Velike depresije u SAD-u kaže, dijamant je vječan.

Dvije kompanije trenutno prodaju dijamante napravljene u laboratoriju izravno iz CO2 koji je prikupljen iz zraka.

Kako je to bolje pojasnio Ryan Shearman, osnivač i izvršni direktor njujorške kompanije Aether, svaki karat dijamanta odstranjuje 20 tona CO2 iz atmosfere. To je više tog plina nego što ga prosječan čovjek izdahne u godinu dana, dodaje.

Da bi dijamant nastao prirodnim putem u kamenu, potrebne su milijarde godina, no Shearman pojašnjava kako je osmislio proces, koji čeka na odobrenje patenta, pomoću kojeg se dijamanti mogu proizvesti u laboratoriju u svega četiri tjedna.

Za razliku od drugih dijamanata proizvedenih u laboratoriju, njegov proces počinje s ugljičnim dioksidom prikupljenim iz zraka. Nakon toga plin prolazi kroz kemijsku reakciju, gdje je izložen velikom pritisku i ekstremno visokim temperaturama. Za proizvodnju se kao izvori energije koriste sunčeva energija, energija vjetra i hidraulična energija.

Predani smo modernoj alkemiji bez presedana kojom pretvaramo onečišćeni zrak u dragocjeno kamenje, kaže Shearman.

Njegova kompanija Aether prodaje tako proizvedene dijamante od početka 2021. godine po cijeni od 7000 dolara za prsten te 40.000 dolara za naušnice koje krasi set tako proizvedenih svjetlucavih dijamanata.

Sad već imamo poveću listu narudžbi, kaže Shearman.

No Aether ima i konkurenciju u britanskoj tvrtki Skydiamond, koju je osnovao Dale Vince, poduzetnik i samoprozvani aktivist za okoliš, koji kaže da je proveo pet godina istražujući kako proizvesti "neutralne dijamante", kako on to naziva (u slobodnom prijevodu, op.a.).

Sav sjaj za ništa boli, ukratko opisuje Vince.

Tvrtka Aether dio svojeg CO2 kupuje o kompanije Climeworks sa sjedištem u Zürichu, koja CO2 iz zraka prikuplja koristeći višak topline koju oslobađa gradska spalionica otpada.

CO2 koji Aether kupi od Climeworksa šalje se u jedno postrojenje u Europi gdje se pretvara u metan, koji se potom šalje u reaktor u Chicagu, gdje se pomoću pritiska i topline koju se stvara iz obnovljivih izvora energije, pretvara u dijamante.

Climeworks je isto tako napravio i biznis od primanja donacija CO2 iz raznoraznih izvora, kojeg uz određenu naknadu, ubrizgavaju u formaciju stijena pored elektrane na Islandu. Jednom kad se nađe ispod površine tla, CO2 se miješa s vodom te se kroz dvije godine pretvara u kamen.

Climework planira i izgradnju pilot postrojenja pod nazivom Orca, koje bi godišnje na taj način trebalo zakopati 4000 tona CO2 ispod površine tla.

Izvor: Scientific American

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti