Najveći brušeni dijamant na svijetu prodan za 3,8 milijuna eura

Stručnjacima je trebalo tri godine da sirovi dijamant pretvore u dragulj s 55 ploha, a nedavno je prikazan u Dubaiju, Los Angelesu i Londonu.

Hina | 10.02.2022. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  "Enigma", najveći brušeni dijamant na svijetu od 555 karata, prodan je u srijedu u Londonu za 3,16 milijuna funti (3,8 milijuna eura) nakon što je nedavno prvi put bio izložen.

Vjeruje se da je rijedak crni ili karbanado dijamant nastao kada je meteorit ili asteroid udario u Zemlju prije više od 2,6 milijardi godina.

Dijamant od 555,55 karata i 55 ploha postigao je cijenu od 3,16 milijuna funti na online dražbi koju je održala poznata londonska aukcijska kuća Sotheby's.

Karbonada se obično pronalaze blizu površine Zemlje, što ukazuje na vanzemaljsko podrijetlo.

Slika nije dostupna Tajanstveni crni dijamant od 555,55 karata na dražbi: Nitko ne zna odakle je došao, a nagađa se i o izvanzemaljskom podrijetlu

Smatra se da je ova specifična vrsta crnog dijamanta nastala ili od meteorskih udara koji su proizveli prirodno taloženje kemijskih para ili vanzemaljskog podrijetla - od eksplozija supernova koje su formirale asteroide s dijamantima koji su se na kraju sudarili sa Zemljom, rekla je aukcijska kuća.

Dijamant je jedna od tvari koje je najteže rezati.

Stručnjacima je trebalo tri godine da sirovi dijamant pretvore u dragulj s 55 ploha, a nedavno je prikazan u Dubaiju, Los Angelesu i Londonu.

Njegov je oblik inspiriran bliskoistočnim simbolom moći i zaštite u obliku dlana, Hamsa, koji je također povezan s brojem pet.

Veličina, oblik i izvor dijamanta Enigme čine ga jedinstvenim i nevjerojatnim, rekao je Tobias Kormind, izvršni direktor najvećeg europskog online zlatara Mayfaira.

Većina dijamanata izrezana je u jedan od 10 popularnih oblika, ali oblik Enigme podsjeća na ruku.

Slika nije dostupna "Izvanzemaljac" na prodaju: Crni dijamant od 555 karata nazvan "Enigma" na dražbi u Sotheby'su

Enigma nije dijamant kvalitete dragog kamenja, a karbonado se inače ne koristi u nakitu niti prodaje na aukciji, ali je nedavno postao popularan.

Obično se koriste u industrijskom bušenju zbog svoje izuzetne tvrdoće.

Sotheby's je dijamant nazvao "svemirskim čudom" uoči prodaje, na kojoj su također prihvaćane ponude u kriptovaluti.

Prošle godine u Hong Kongu dijamant Key 10138 prodan je za 12,3 milijuna dolara, plaćen u kriptovaluti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti