Najveći pad jedne banke od financijske krize 2008.: Brojni startupovi već su u panici, a posljedice se osjećaju diljem svijeta

Silicon Valley Bank kapitulirala je u samo 48 sati i mnogi se pitaju kako će se njen pad osjetiti na globalnom tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2023. / 09:27

Silicon Valley Bank (Foto: Afp)

Nakon ovotjedne brze propasti banke Silicon Valley Bank (SVB), koja je bila naročito popularna među startupovima, mnogi se stručnjaci pitaju kako će se ova situacija odraziti na međunarodno financijsko tržište, a naročito na brojne startupove koji su svoj novac držali na računima upravo ove banke. Te se posljedice, naglašavaju na Bloombergu, osjećaju već sada - i to ne samo u Silicijskoj dolini, već i diljem svijeta.

Sam Altman Sam Altman uložio je 180 milijuna dolara u startup koji želi produžiti trajanje života ljudi

U SAD-u osnivači startupova su u panici jer više nemaju pristup novcu, što znači da neće moći platiti svoje zaposlenike, a strah se proširio i na zemlje poput Kanade, Indije, Kine i Velike Britanije u kojoj je britanski odjel SVB-a prestao s trgovanjem i, naravno, više ne primaju nove klijente. U strahu za poslovanje šefovi oko 180 britanskih tehnoloških kompanija poslali su pismo ministru financija Jeremyju Huntu i od njega tražili intervenciju jer brojnim kompanijama sada prijeti brza i nedobrovoljna likvidacija. Gubitak depozita ima potencijal uništiti sektor i vratiti ekosustav 20 godina unatrag, naglašeno je u pismu. Kriza će početi u ponedjeljak i zato od vas sada tražimo da je spriječiti, uputili su poziv Huntu.

Slična je bojazan i na drugim tržištima u kojima je SVB imao poslovnice poput Kine, Danske, Indije, Izraela i Švedske te osnivači i šefovi kompanija upozoravaju da bi, bez državne intervencije, pad banke mogao izbrisati startupove diljem svijeta.

U kakvoj su se situaciji našli startupovi pokazuje primjer britanskog edtech startupa Lingumi koji je čak 85 posto novca imao na računima ove banke. Izvršni direktor Toby Mather novinarima Bloomberga rekao kako je ova situacija za njih “pitanje života i smrti”, a s njim se slaže i Jack O’Meara, izvršni direktor startupa Ochre Bio koji smatra da bi, bez državne intervencije, moglo doći do brisanja cijele generacije poduzetničkih kompanija.

Ulaganje u mlade tvrtke, ilustracija Unatoč krizi hrvatski startupi nastavljaju s rastom i prikupljanjem investicija

Osim problema za kompanije koje sada imaju otvorene račune u posrnuloj banci, dio poduzetnika i osnivača startupova strahuje kako ova situacija mogla negativno djelovati na financiranje rizičnog kapitala u Velikoj Britaniji u budućnosti. Analitičar Liu Zhengning iz China International Capitala također upozorava na utjecaj koji bi pad SVB-a mogao imati na tehnološku industriju, a pogotovo startupove kojima često trebaju velike količine novaca s kojima trebaju financirati istraživanje i razvoj svojih proizvoda, kao i plaće zaposlenika.

Bez pristupa novčanim sredstvima, kompanije bi mogle upasti u velike probleme pri čemu ne treba odbaciti niti bankrot, objasnio je Zhengning.

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti