Najviše cyber napada dolazi iz SAD-a

Symantec je prošlog mjeseca objavio listu zemalja iz kojih dolazi najveći broj hakerskih napada, malwarea, phishinga i drugih prijetnji, a na čelu te liste nalazi se Amerika

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2017. / 07:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hakerski napadi u posljednje su vrijeme sve opasniji te imaju sve veće posljedice – neki smatraju kako su upravo hakeri utjecali na odabir američkog predsjednika, cyber kriminalci pokušali su utjecati i na izbore za predsjednika Francuske, a vrhunac je bio krajem prošlog tjedna i napad na bolnice, telefonske kompanije, banke i druge organizacije, kao i na brojne obične korisnike. Trenutno nije poznato tko stoji iza ovog napada i koji su njegovi ciljevi jer postoji mogućnost kako su hakeri s ovim napadom samo skrenuli pozornost s pravih ciljeva koji su puno veći i opasniji te su zaradili jako malo novca s obzirom na broj zaraženih računala.

Sigurnosni stručnjaci iz Symanteca proučavali su sve sigurnosne prijetnje poput hakerskih i phisherskih napada, malwarea, slanja spama i brojne druge te su na temelju tih informacija prošlog mjeseca objavili popis deset zemalja koje su bile najveći izvor hakerskih napada u 2016. godini.

SAD – najveći broj cyber napada dolazi iz SAD-a, skoro četvrtina njih (23,96%). Dok je godinu ranije Amerika zauzimala drugo mjesto (18,89 posto napada), ta je brojka sada porasla, a jedan od razloga vjerojatno jest i novi tip malwarea Mirai koji se raširio diljem svijeta i čiji se izvor, prema sigurnosnom stručnjaku Brianu Kerbsu, nalazi u SAD-u.

Kina – godinu dana ranije Kina je držala prvo mjesto na ovoj ljestvici, no u 2016. (9,63 posto) vodeće mjesto "prepustili" su Amerikancima. Iz Kine se, među inim, proširio i jedan od najopasnijih malwarea za Androide koji je prošlog ljeta zarazio više od 10 milijuna pametnih telefona.

Brazil – prema Symantecu prošle godine ova zemlja bila je izvor 5,84 posto napada – trend širenja cyber prijetnji u Brazilu je u velikom porastu te su godinu ranije zauzimali deseto mjesto na ovoj ljestvici.

Indija – godinu ranije Indija je zauzimala treće mjesto, a u 2016. pala je za jedno mjesto te je izvor 5,11 posto cyber napada.

Njemačka – u 2015. Njemačka je zauzimala osmo mjesto, no broj napada se povećao i popeo na 3,35 posto. Ono što je posebno opasno i upozoravajuće vezano uz sigurnost u Njemačkoj jest da je prošle godine u nuklearnoj elektrani u ovoj zemlji pronađen računalni virus.

Rusija – iako često čitamo o velikim hakerskim prijetnjama iz Rusije, ova zemlja zauzima "tek" šesto mjesto na ovoj ljestvici s 3,07 posto. Ipak, broj hakerskih prijetnji čiji je izvor u Rusiji sve je veći te je 2011. Rusija zauzimala jedanaesto mjesto.

Velika Britanija – zadržala je sedmo mjesto kao i godinu dana ranije te je izvor za 2,61 posto hakerskih napada i prijetnji.

Francuska – još jedna zemlja u kojoj je zabilježen porast hakiranja i korištenja malwarea – ova zemlja je izvor 2,35 posto napada, no za očekivati je kako će ta brojka u budućnosti rasti,

Japan – prema Symantecu, broj napada koji potječu iz Japana uvelike se povećao 2015. godine kada je ova zemlja zauzela dvanaesto mjesto na ovoj ljestvici, a prošle godine broj napada se povećao i iznosi 2,25 posto.

Vijetnam – deseto mjesto zauzima Vijetnam s 2,16 posto napada. I u ovoj zemlji zabilježen je veliki porast cyber kriminala te je u 2015. ona bila izvor 0,89 posto globalnih napada.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti