Najviši vrh Francuske smanjio se za 2,22 metra, no znanstvenici ne znaju što je točan uzrok

Mont Blanc, najviši europski vrh, otkriva iznenađujuće smanjenje visine, a to izaziva intrige među znanstvenicima koji istražuju utjecaj klimatskih promjena na njega.

Branimir Vorša | 06.10.2023. / 12:54

Mont Blanc
Mont Blanc (Foto: Afp)

Najviša francuska planina Mont Blanc, izazovno odredište za oko 30.000 odvažnih penjača godišnje, doživjela je iznenađujuću transformaciju posljednjih godina. Nedavna znanstvena istraživanja otkrivaju da je planina izgubila preko dva metra u visini tijekom posljednje dvije godine. Njezina trenutačna visina iznosi 4.805,59 metara.

Taj značajan pad visine za 2,22 metra pripisuje se smanjenoj količini padalina tijekom ljeta, objašnjava Jean des Garets, glavni geometar odjela Haute-Savoie u jugoistočnoj Francuskoj.

Mont Blanc bi mogao biti puno viši za dvije godine, nagađa des Garets, ističući da je tad iduće mjerenje visine. Napominje i da to nije prvi put da se dogodila tako značajna promjena u visini najviše francuske planine.

Stjenoviti vrh planine ostaje na 4.792 metra iznad razine mora, ali njegov debeli led i snježni pokrivač variraju godišnje zbog vjetra i vremenskih uvjeta. Od 2001. godine istraživači svake dvije godine provode mjerenja s ciljem stjecanja uvida u učinke klimatskih promjena na Alpe.

Bez ishitrenih zaključaka

Mi prikupljamo podatke za buduće generacije. Nismo ovdje da ih tumačimo, pojašnjava des Garets.

Des Garets savjetuje da se ne donose ishitreni zaključci iz mjerenja visine, pozivajući klimatologe, glaciologe i druge znanstvenike da iskoriste prikupljene podatke za formuliranje teorija koje to objašnjavaju.

Najviši zabilježeni vrh Mont Blanca od 4810,9 metara, bio je zabilježen 2007. godine. U 2021. godini primijećeno je smanjenje od jednog metra u usporedbi s 2017. godinom, a neuobičajeno nizak rezultat iz 2019. godine držan je u tajnosti, jer su ga stručnjaci smatrali nereprezentativnim. Vrh planine obično je viši u jesen zbog jakih zimskih vjetrova koji čiste više snijega nego ljeti.

Denis Borel, član istraživačkog tima Mont Blanca, naglašava da se precizna mjerenja provode tek od 2001. godine. Poziva na oprez pri donošenju preuranjenih zaključaka o klimatskim utjecajima na Mont Blanc.

Sredinom rujna, otprilike 20 osoba krenulo je u ekspediciju uspona na Mont Blanc, radi provođenja mjerenja tijekom nekoliko dana. Podijelili su se u osam grupa opremljenih naprednim alatima i, po prvi put, dronom koji im pomaže u istraživačkim naporima.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti