S 14 godina zakašnjenja: Ruski znanstveni modul za Međunarodnu svemirsku postaju napokon kreće u svemir

Proton-M sa sobom nosi ruski modul Nauka (Znanost), koji je trebao biti lansiran u svemir 2007., ali je lansiranje uzastopno odgađano zbog određenih problema.

Hina | 21.07.2021. / 11:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodna svemirska postaja (ISS) bit će bogatija za novi laboratorij koji će u srijedu na tu ljudsku ispostavu, 400 kilometara iznad Zemlje, ponijeti ruska raketa Proton-M.

Raketa bi trebala biti lansirana s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Proton-M sa sobom nosi ruski modul Nauka (Znanost), koji je trebao biti lansiran u svemir 2007., ali je lansiranje uzastopno odgađano zbog određenih problema. Misija bi ukupno trebala trajati osam dana.

Slika nije dostupna Neobičan potez: Iako su najavili povlačenje iz Međunarodne svemirske postaje, Rusi i dalje rade na modulu za nju

Nauka je višenamjenski modul, ali je prvenstveno namijenjen za istraživanje. Pristat će na ruski dio ISS-a, objavila je svemirska agencija Roscosmos, dodajući da će tako služiti i kao kabina za posadu s vlastitim sustavom za održavanje života.

Modul je veličine 13 sa 4,1 metar i teži više od 20 tona.

Novi modul razvio je ruski aeronautički proizvođač RSC Energia u suradnji s Državnim svemirskim centrom za istraživanje i proizvodnju Kruničev, koji je dio Roscosmosa. Modul bi trebao proširiti funkcionalnost ruskog segmenta ISS-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti