Nakon 40 godina, nosorozi ponovno lutaju divljinom Mozambika

Brojnost divljih životinja u Mozambiku ozbiljno je pogođena 15-godišnjim građanskim ratom koji je završio 1992. i krivolovom.

Hina | 04.07.2022. / 12:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Više od četiri desetljeća nakon što su lokalno izumrli, nosorozi ponovno lutaju divljinom Mozambika, koji dovodi ugrožene vrste iz Južne Afrike u nastojanju da udahne novi život svojim parkovima i potakne lokalni turizam.

Grupa rendžera uhvatila je, sedirala i premjestila crne i bijele nosoroge u preko 1.600 km udaljen nacionalni park Zinave u Mozambiku, koji se prostire na više od 400.000 hektara i ima više od 2.300 drugih također izvana dopremljenih životinja.

Nosorozi su važni za ekosustav, što je jedan od razloga zašto ih premještamo na toliku udaljenost i činimo sve ove napore da ih tamo dovedemo, rekao je Kester Vickery, konzervator koji nadzire prebacivanje nosoroga.

Grupa za očuvanje Peace Parks Foundation (PPF), koja provodi operaciju, ima za cilj preseliti više od 40 nosoroga u sljedeće dvije godine u Mozambik.

Slika nije dostupna Znanost pomaže u spašavanju rijetkih vrsta sjevernog bijelog nosoroga

Voditelj projekta, Anthony Alexander, rekao je da je grupa već dovela neke predatore i mnogo slonova u park te da je sada red na nosoroge.

Ova inicijativa dio je kampanje za spas ugroženih vrsta njihovim preseljenjem u sigurna utočišta, gdje imaju priliku povećati svoju populaciju.

Vickery kaže da se nada da će za 10 godina vidjeti naprednu populaciju bijelih nosoroga u Zinaveu.

Mozambička ministrica okoliša Ivete Maibaze smatra da će ovo povijesno preseljenje biti korisno za rastuću industriju eko-turizma u zemlji.

Brojnost divljih životinja u Mozambiku ozbiljno je pogođena 15-godišnjim građanskim ratom koji je završio 1992. i krivolovom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti