Nakon 6 mjeseci ponovno na Zemlji: Vratilo se troje kineskih astronauta koji su nadgledali izgradnju svemirske stanice

Po riječima medicinskog osoblja, troje astronauta, među kojima je i jedna žena, dobro se osjećaju.

Hina | 05.12.2022. / 08:09

Kineski astronauti u svemiru
Kineski astronauti u svemiru - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Troje kineskih astronauta u nedjelju se uspješno vratilo na Zemlju nakon šestomjesečne misije na svemirskoj stanici Tiangongu, priopćila je kineska svemirska agencija, a prenose glasila, nazivajući njihovu misiju "posvemašnjim uspjehom".

Tiangong svemirska postaja, ilustracija Kina planira pozvati i druge zemlje da surađuju na projektu svemirske postaje Tiangong, planiraju i njezino veliko proširenje

Posada koja je na kineskoj svemirskoj stanici bila od početka lipnja, prizemljila se u bazi Dongfengu, u Unutarnjoj Mongoliji, na sjeveru Kine, u 20.09 sati po pekinškom vremenu, izvijestila je svemirska agencija, prenosi službena novinska agencija Xinhua.

Po riječima medicinskog osoblja, troje astronauta, među kojima je žena, dobro se osjećaju.

Troje astronauta misije Shenzhou-14, zapovjednik Chen Dong, prva kineska astronautkinja Liu Yang i Cai Xuzhe bili su zaduženi za nadgledanje posljednje faze izgradnje svemirske stanice koja je kruna ambicioznog kineskog svemirskog programa.

Ilustracija Tiangong-1 (Foto: CMSA) Prva Kineskinja uspješno izvela svemirsku šetnju, a u planu joj je i održati predavanje iz fizike za kineske školarce

Kina je 2011. isključena iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) pošto su Sjedinjene Države zabranile NASA-i partnerstvo s Pekingom.

Svemirska stanica Tiangong ("Nebeska palača"), poznata i po engleskoj kratici CSS, radit će desetak godina i u njoj će se obavljati različiti znanstveni pokusi u gotovo bestežinskom stanju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti