Nakon američke zabrane Huawei želi pridobiti europske razvojne programere

Kineska grupacija želi među razvojnim programerima promicati svoju paletu usluga koja danas obuhvaća 50.000 aplikacija, pa tako i trgovinu pod nazivom App Gallery.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2019. / 09:15

Huawei (Foto: AFP)

Huawei, velika kineska telekomunikacijska tvrtka kojoj je Washington zabranio poslovanje s američkim kompanijama, nastupio je na europskom tehnološkom summitu ovog tjedna u Lisabonu s brojnim izaslanstvom ne bi li privukao programere za razvoj aplikacija kojima se mogu koristiti njegove platforme i koje se mogu nositi s američkim konkurentima.

Trenutačni predsjednik uprave Huaweija Guo Ping imao je u ponedjeljak čast govoriti na samom otvorenju ovogodišnjeg Web Summita, na kojemu je štand tvrtke iz Šenžena dominirao u izložbenim paviljonima.

Odmah prelazeći na konkretna pitanja, njegove su stručne ekipe iscrpno predstavile svoje ponude na radionici namijenjenoj za tristotinjak programera aplikacija za pametne telefone koja je trajala čitavo poslijepodne i završila se večerom.

"Želimo da se razvojni programeri ne osjećaju isključeni i da ne misle da su zapreke za pristup našem razvojnom programu prevelike", komentirao je Jervis Su, potpredsjednik Huaweijeva odjela za mobilne usluge.

"Developeri uzimaju lavovski dio zarade" koju donosi tržište mobilne tehnologije, rekao je Guo Ping pred poduzetnicima među kojima većina nudi svoje usluge putem aplikacije za pametne telefone.

Kineska grupacija želi među razvojnim programerima promicati svoju paletu usluga koja danas obuhvaća 50.000 aplikacija, pa tako i trgovinu pod nazivom App Gallery, kojom se već 11 godina koriste u Kini, a u Europi od lani.

"Huawei nastoji izaći iz slijepe ulice u kojoj se našao. Da bi uspio u Europi, pokušat će privući što veći broj developera jer nema druge mogućnosti", rekao je za AFP Francois Candelon, analitičar u Boston Consulting Groupu.

Razvijajući vlastite alate i obučavajući programere aplikacija da se njima koriste, Huawei ih ujedno priprema na eventualni prijelaz na njegov operativni sustav (OS) nazvan HarmonyOS predstavljen u kolovozu kao "plan B" koji će ovog puta zamijeniti Android.

"Huawei će u Europi uspjeti samo ako bude puno više europski u ostvarivanju svog cilja, a to znači ako se obveže da će u idućem desetljeću od Europe načiniti digitalnu velesilu", rekao je Francois Candelon.

(Hina)  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti