Nakon brojnih kritika kupaca, VW najavio promjene u unutrašnjosti budućih modela

Takve promjene posebno su zahtijevali kupci VW-ovih automobila u Europi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.12.2023. / 15:26

VW ID.2 (Foto: Volkswagen AG)

Često se kaže kako su moderni automobili poput računala na kotačima, čemu u prilog ide i sve više ekrana te tipki osjetljivih na dodir kojima se upravlja opcijama automobila. No kako su još početkom ove godine komentirali iz Hyundaija, takav način upravljanja opcijama nije dobar za sigurnost u vožnji. Naime, pogled vozača mora biti na cesti, a ne na ekranu na kojem se upravlja različitim opcijama i koji je potrebno više puta dodirnuti kako bi se aktivirala željena opcija.

BYD E-SEED GT Rekordna prodaja električnih automobila u rujnu

S fizičkim tipkama situacija je jednostavnija jer se takve tipke mogu lakše pritisnuti, odnosno kotačići za pojačavanje i stišavanje okrenuti, bez previše distrakcija kao u slučaju traženja tih opcija na ekranima.

Slično kao i u Hyundaiju razmišljaju i u Volkswagenu. Ono što su otkrile fotografije njihova nadolazećeg i najjeftinijeg električnog vozila ID.2all, to su za tehnološke medije i službeno potvrdili iz njemačke kompanije – VW će u svojim budućim modelima vratiti fizičke tipke za različite opcije. Darius Watola, dizajner interijera za Volkswagenovim automobilima najavio je novi pristup za sve modele koji je baziran na povratnim informacijama kupaca, a taj pristup uključuje, dakle, korištenje fizičkih tipki ispod centralnog ekrana. On je naglasio kako su takav oblik komandi posebno tražili kupci na europskom tržištu.

O problemu virtualnih tipki, na kakve je poseban naglasak stavio bivši CEO Herbert Diess, nedavno je govorio aktualni izvršni direktor tvrtke Thomas Schäfer. On je u intervjuu za Autocar spomenuo kritike njihovih kupaca na pretjerano uvođenje kontrola baziranih na ekranima osjetljivima na dodir, pogotovo na vozilima pout Golfa Mk8 i električnog modela ID.3, što je kompaniji nanijelo priličnu štetu u pogledu lojalnosti kupaca.

VW ID.2all SUV Može li ovaj SUV preokrenuti ploču za Volkswagen na tržištu e-automobila?

U VW-u se nadaju kako bi im ID.2all mogao pomoći u osvajanju većeg udjela na tržištu električnih automobila na kojem vlada Tesla, a sve veća prijetnja su i kineske tvrtke. Cijena ovog vozila trebala bi iznositi 25 tisuća eura, a na tržištu ga očekujemo za dvije godine, dok bi se godinu dana nakon toga trebala pojaviti i njegova SUV verzija.

Izvor: Autocar
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti