Nakon satelitskog interneta, SpaceX će nuditi i satelitsku mobilnu mrežu

Satelitska mobilna telefonija trebala bi zaživjeti sljedeće godine.

Martina Čizmić | 26.08.2022. / 09:20

Mike Sievert i Elon Musk (Foto: T-Mobile)

SpaceX-ov Starlink sustav satelita već je dokazao svoju uspješnost i nudi satelitski brzi internet diljem svijeta. Posebno su ga željno čekali u područjima u kojima ni jedan internetski provider nije imao interes za povlačenje kablova i nuđenje usluge.

No, vlasnik SpaceX-a, Elon Musk, sad je najavio novi poslovni pothvat. Udružio je snage s američkim T-Mobileom te planira nuditi mobilnu telefoniju putem Starlinkovih satelita.

Starlinkov terminal na kući SpaceX je lansirao tisuće satelita ne bi li stvorio Starlink, no kome zapravo treba satelitski internet?

Kako su istaknuli na događanju u Teksasu, usluga bi trebala biti posebno zanimljiva ljudima koji žive na područjima na kojima nema signala mobilne telefonije. Pogotovo u hitnim situacijama.

U objavi za medije, SpaceX i T-Mobile su istaknuli kako bi novo partnerstvo pokrilo većinu mjesta u SAD-u, čak i ona koja tradicionalni signal mobilne telefonije nije mogao.

Satelitska mobilna telefonija trebala bi zaživjeti sljedeće godine. T-Mobile će za pružanje usluge koristiti svoj srednji spektar, ne bi li stvorio novu mobilnu mrežu koja bi trebala biti dostupna većini mobilnih uređaja, a prva usluga koju će ponuditi bit će razmjena tekstualnih poruka (SMS, MMS i aplikacije za dopisivanje). Iz T-Mobilea su najavili kako bi kasnije počeli nuditi glasovne i data usluge na toj mreži.

Starlinkov terminal na kući SpaceX dobio zeleno svjetlo za korištenje Starlinka u zrakoplovima, kamionima i brodovima

Musk je novo partnerstvo objavio i na Twitteru istaknuvši kako će ova usluga, koju naziva Starlink V2, "pomoći u eliminaciji zona bez signala diljem svijeta".

 

 

Partnerstvo će posebno razveseliti vozače Tesle čiji će se automobili moći spojiti na nove Starlinkove satelite koji mogu emitirati signal na mobilne telefone.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti