Rusi testiraju "light" verziju cjepiva Sputnik V: "To je poput cjepiva protiv sezonske gripe"

Rusija je krenula s testiranjem "light" verzije svojeg cjepiva Sputnik V protiv bolesti COVID-19. Iako manja doza znači i manje zaštite od zaraze novim koronavirusom, "lakša" verzija tog cjepiva lakše bi se i raspodijelila te bi se mogla koristiti u slučaju potrebe za masovnim cijepljenjima.

Branimir Vorša | 12.01.2021. / 10:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Rusiji je proteklog petka započelo testiranje vrijante cjepiva Sputnik V nazvane Sputnik Light, prenose ruski mediji pozivajući se na nadopunjeni nacionalni registar medicinskih lijekova. U prvoj fazi testiranja sudjelovat će 150 osoba, koje su se dobrovoljno javile za primanje tog ekspresnog cjepiva. Testiranje će se provesti u tri medicinske ustanove locirane u Moskvi i St. Petersbugru.

Za razliku od cjepiva Sputnik V koje se uzima u dvije doze s razmakom od dva tjedna između doza, Light verzija dolazi u obliku samo jednog cjepiva, koje je u osnovi jedna od dvije komponentne originalnog cjepiva Sputnik V. Iako nudi manju zaštitu od pune verzije cjepiva, može poslužiti kao rješenje za suzbijanje većih žarišta bolesti COVID-19.

To je poput cjepiva protiv sezonske gripe... Uzmete ga prije zime i ono vas štiti tijekom zime. Istro to će učiniti i Sputnik Light, pojasnio je Kirill Dimitrijev, šef Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF).

Pojednostavljeno cjepivo, očekuje se, pružat će oko 85 posto zaštite protiv COVID-19, rekao je Alexander Gintsburg, šef instituta Gamaleja koji je i razvio Sputnik V. Navedena učinkovitost nije znatno slabija od 91,4 posto zaštite koliko pruža puna doza cjepiva Sputnik V.

No, Light verzija pružit će zaštitu i na kraće vrijeme od originalnog cjepiva, najviše do četiri mjeseca. Vjeruje se da ako cjepivo i ne uspije zaštititi pojedinu osobu od COVID-19, ta bi osoba mogla imati tek blaži oblik bolesti.

Isto tako, primatelji Sputnik Light cjepiva mogu primiti i drugu dozu originalnog cjepiva nakon tri mjeseca te tako produžiti trajanje zaštite od COVID-19.

Vjeruje se da će se Sputnik Light izvoziti samo u zemlje u kojima je krizna situacija, dok će ruski građani i dalje nastaviti dobivati regularno cjepivo Sputnik V kojeg bi se u sljedećih mjesec dana trebalo proizvesti četiri milijuna doza.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti