Napokon utvrđena prava vrijednost bitcoina? Mogla bi sve iznenaditi

Koristeći različite pretpostavke, različiti ekonomisti dobili su vrijednost od 20 dolara do 15 tisuća.

Martina Čizmić | 23.04.2018. / 10:47

Kriptovalute (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Kriptovalute su u posljednjih godinu dana eksplodirale u svojo popularnosti. Tu, prije svega, mislimo na bitcoin, koji je tijekom posljednjih godinu dana svoju vrijednost povećao i do 20 puta, ali isto tako i bilježio spektakularne padove u vrijednosti.

No tijekom cijele "lude vožnje", kako mnogi nazivaju bitcoin avanturu, postavljalo se jedno konkretno pitanje: Koliko je bitcoin zapravo vrijedan?

Kako sam bitcoin nema uporište u nekoj konkretnoj vrijednosti, već odgovara na ponudu i potražnju na tržištu, ekonomistima je trebalo dosta mozganja i računanja kako bi došli do konačne cifre. A za mnoge koji su uložili tisuće kuna (a neki čak i dizali kredit), realna vrijednost bitcoina neće se svidjeti.

Naime, kako prenosi Bloomberg, ekonomisti su procijenili da je realna vrijednost bitcoina svega 20 dolara (oko 120 kuna).

Za valutu koja je prije godinu dana vrijedila oko 1200 dolara, koketirao s 20 tisuća, a danas se kreće oko 8000 dolara.

Savvas Savoui, partner u londonskom hedge fondu i Richard Jackman, profesor na London School of Economics dobro su se namučili ne bi li uopće pronašli ekonomsku teoriju koja bi odgovarala bitcoinu.

Odlučili su se na kraju za teoriju količine novca (odnosno bitcoina). Uzeli su u obzir da na svijetu trenutno postoji oko 15 milijuna bitcoina te da se svaki koristi u prosjeku četiri puta godišnje.

Koristeći se ekonomskim teorijama o plaćanju i korištenju novca, došli su do jednostavne računice da je realna vrijednost bitcoina samo 20 dolara.

Ista teorija, različiti rezultati

Bitcoin (Foto:Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

No nisu ova dvojica ekonomista jedini koji su koristili ove teorije kako bi pokušali izračunati realnu vrijednost bitcoina. I drugi su ih upotrijebili i dobili - različite vrijednosti.

Kako pojašnjavaju u Bloombergu, problem je što prilikom računanja ne možemo znati koliko će bitcoin zaista biti u uporabi, odnosno koliko će biti raširen diljem svijeta i za što će se koristiti.

Koristeći različite pretpostavke, različiti ekonomisti dobili su vrijednost od 20 do 15 tisuća dolara.

Kao jednu od glavnih prepreka za određivanje vrijednosti bitcoina, navodi se upravo njegova primjena. Jer dok god se bitcoin koristi samo kao ulaganje u nadi da će njegova cijena porasti, on zapravo neće imati konkretnu vrijednost na tržištu.

Bitcoin je nekontrolirano rastao jer je potražnja bila veća od ponude. Odnosno, kako Savouri pojašnjava - jedna je budala kupovala u nadi da će se pojaviti druga budala koja će platiti više.

Međutim, kad su oni koji su željeli nabrzinu zaraditi počeli masovno prodavati bitcoine, njihova se vrijednost rapidno počela smanjivati.

Dodamo li tome i najave pojedinih država o zaustavljanju trgovanja kriptovalutama, zatvaranju mjenjačnica i burzi kriptovaluta te uvođenju strožih pravila, kao i nekoliko spektakularnih krađa kriptovaluta, jasno je kako su kriptovalute još uvijek velika nepoznanica u financijskom i ekonomskom svijetu.

Oni koji su na početku prognozirali kako bi do 2020. godine bitcoin mogao vrijediti i milijun dolara, sve su tiši i oprezniji u svojim procjenama.

Drugi ističu kako je cijela priča vezana za bitcoin zapravo balon koji će se u jednom trenutku raspuknuti ili ispuhati te bitcoin učiniti potpuno bezvrijednim.

U konačnici, određivanje vrijednosti neke valute pa bila ona i virtualna, ovisi o cijelom nizu nepoznanica. Sudeći po različitim vrijednostima bitcoina koje se navode, u njegovu je slučaju očito jedna nepoznanica previše da bi se utvrdila točna vrijednost.

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti