Napravljen najmanji tranzistor na svijetu

Otkriće koje bi teoretski moglo još više smanjiti elektroniku.

Monika Nožić Monika Nožinić | 11.10.2016. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Inženjeri su više od desetljeća radili na tome da maksimalno smanje veličinu komponenti u integriranim strujnim krugovima. Istraživači su znali da su zakoni fizike postavili granicu na 5nm za veličinu tranzistora među konvencionalnim poluvodičima, što je i dalje četvrtina veličine 20nm tranzistora iz gornjeg segmenta koji su danas na tržištu. No, Berkeley Lab je ovaj put otišao korak dalje.

Istraživački tim prevođen znanstvenikom Alijem Javeyjem, sa Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley Lab), kreirao je najmanji tranzistor na svijetu, veličine 1nm. Usporedbe radi, ljudska dlaka je debljine 50 000 nanometara.

Ključ kreiranja ovako malog tranzistora je korištenje ugljikovih nanocjevčica i molibden disulfida (MoS2), lubrikanta za motore koji se često prodaje u trgovinama auto dijelova. MoS2 je dio obitelji materijala koji imaju ogroman potencijal u primjeni na LED, laserima, nano tranzistorima, solarnim ćelijama i drugim proizvodima.

Šta ovo otkriće znači za IT industriju? Razvoj 1nm tranzistora mogao bi održati izvodljivim predviđanje Gordona Moorea (suosnivač Intela), koji je sugerirao da će se gustina tranzistora i integriranih krugova udvostručiti svake dvije godine, što će omogućiti povećanje performansi prijenosnih računala, telefona, TV uređaja i druge elektronike.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti