Hrvatska i Španjolska, koje imaju 55 postotni udjel u 707 milijuna eura vrijednom EU projektu ispitivanja materijala potrebnih za gradnju fuzijske elektrane, u četvrtak su u Granadi formirale zajedničku upravu.

Predsjednik projekta nazvanog IFMIF-Dones bit će Staša Skenžić, šef odjela za međunarodnu suradnju u hrvatskom ministarstvu obrazovanja.

Na sastanku održanom u Granadi, na jugu Španjolske, dogovoreno je da će u upravi sjediti dvoje članova iz Hrvatske, dvoje iz Španjolske, te po dvoje članova iz ostalih zemalja promatrača.

dr. Tonći Tadić Veliki sastanak o budućoj europskoj fuzijskoj elektrani: Tko će upravljati postrojenjem za ispitivanje materijala za gradnju?

Projekt IFMIF-Dones uključuje izgradnju postojenja u mjestu Escuzar, 20-ak kilometara udaljenom od grada Granade. U postrojenju će fizičari ispitivati materijale potrebne za izgradnju prve elektrane u Europskoj uniji u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Španjolska sudjeluje s 50 postotnim udjelom, a Hrvatska s 5 postotnim.

U petak su se u Granadi okupili i predstavnici još 13 zemalja, te triju institucija koji bi mogli sudjelovati u preostalom 45 postotnom udjelu.

Sve zemlje su sudjelovale u raspravi te smo jako zadovoljni pokazanim interesom za ulazak u projekt, rekao je fizičar Tonči Tadić, voditelj hrvatskog tima, za Hinu.

Kaže da je posebno uspješan bio sastanak s delegacijom Japana, a da je veliki interes pokazala i Njemačka.

Visoki gosti na forumu IFMIF-DONES Filip VI. i Milanović pozdravili suradnju u istraživanju nuklearne fuzije

Na sastanku su bile i delegacije Italije, Francuske, Belgije, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunjske, Austrije, Finske, Litve, Latvije i Mađarske. Također i međunarodnih organizacija EUROATOM, EUROfusion i Fusion for Energy (F4E).

Očekuje se da EUROATOM uđe s 20 postotnim udjelom, rekao je Tadić dodavši da ta organizacija prvo želi održati sastanak svoje uprave na kojem bi razmotrila uključenje.

Fizičari bi u budućem postrojenju u Granadi ispitivali materijale do 2035. godine kada bi imali rezultate poslije kojih bi krenula izgradnja fuzijske eletrane. Takva elektrana, koja bi bila efikasnija u odnosu na sve postojeće na svijetu, bila bi izgrađena 2050.

Zasad je nepoznato gdje bi se gradila.

Fuzijski stručnjaci s IRB-a i CIEM-a Mala Hrvatska jača i od velikih sila: U razvoju fuzije sudjelujemo znanjem, ljudima, pa čak i materijalima

Tadić kaže da i Kina te SAD imaju u planu graditi takve elektrane, no i oni prije toga moraju ispitati materijale.

Hrvatska i Španjolska će idući sastanak održati u listopadu u Granadi kada bi mogli biti poznati i ostali partneri. Projekt će koštati 707 milijuna eura, procjena je iz 2021. godine no moguća su manja odstupanja.

Hrvatska će doprinijeti s 5 posto u projektu davanjem opreme. Oprema bi se mogla proizvesti novcem povučenim iz EU fondova, nadaju se u hrvatskom ministarstvu znanosti na čelu s Radovanom Fuchsom koji je u četvrtak boravio u Granadi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju